Kupiłem tego 2kg. 2 główki czosnku, dużo koperku (nie znalazłem nigdzie takiego z kwiatkiem) i korzeń chrzanu. Przyprawy wszelakie mam w domu. Teraz pytanie. Jak się do tego zabrać żeby nie #!$%@?ć ? Myślałem jeszcze żeby dorzucić papryczkę chili, wisi mi jeszcze parę Chili Cherry i Ghost Scorpio na krzaku. Moge wrzucić czy slaby pomysł?
@pu100stan: @Reevder: Z nadzieja wyjrzałem na balkon zobaczyć jeszcze rośnie gdzieś kopr, ale niestety to chyba jedyne zioło którego nie mam już w ogolę:( No nic, kupie jeszcze gdzieś ten kopr czy już lipa?
@Reevder: Już nie ma. Przynajmniej mi tak mówili w sklepach i na rynkach. Ale można kupić w torebkach przyprawę do kiszonych ogórków. @lupaczkokosow: śmiało dawaj ostre papryczki. Ja tylko z nimi kisze ogory
@lupaczkokosow: Ja jak robię zalewę to daje 1 łyżkę soli niejodowanej na litr wody. Gotuje aż się rozpuści i studze. Do słoika wrzucam ogórki i co tam chcesz jeszcze, zalewam solanka i odstawiam. Na początku masz małosolne a po kilku dniach kiszone. Dodaj też gorczycę.
@Reevder: @Ertrael: @kaaban: Wrocilem z tournee po sklepach, nigdzie nie maja juz o tej porze roku. Dali mi za to Kamisa gotowa mieszanke.. Tylko jak teraz czytam jest ona do konserwowych ogorkow. Opcje sa dwie, albo uzyje tego gotowca albo zrobie po prostu na koperku.. W Necie niby mowia, ze bez wiekszej roznicy, martwi mnie tylko, ze to info wyciagniete z blondynkagotuje.pl
@Ertrael: reasumujac. 1 lyzczeka soli na 1L wody, moge smialo uzyc tej gotowej przyprawy, zalac zimna woda. na 2kg ogorkow 2L wody wystarczy? czy jakies inne proporcje?
@lupaczkokosow: łyżka na litr, zagotuje wodę z solą i przyprawami, wystudź i zalewam. Nie wiem czy wystarczy bo nie wiem jaki masz słoik :) Najwyżej dorobisz wody.
Dziś będę po pierwszy raz kisić ogórki( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kupiłem tego 2kg. 2 główki czosnku, dużo koperku (nie znalazłem nigdzie takiego z kwiatkiem) i korzeń chrzanu. Przyprawy wszelakie mam w domu. Teraz pytanie. Jak się do tego zabrać żeby nie #!$%@?ć ?
Myślałem jeszcze żeby dorzucić papryczkę chili, wisi mi jeszcze parę Chili Cherry i Ghost Scorpio na krzaku. Moge wrzucić czy slaby pomysł?
aż musiałem w Google sprawdzić co za różnica.. Pęczek koperku tylko znalazłem w sklepie to wziąłem z braku laku
Z nadzieja wyjrzałem na balkon zobaczyć jeszcze rośnie gdzieś kopr, ale niestety to chyba jedyne zioło którego nie mam już w ogolę:( No nic, kupie jeszcze gdzieś ten kopr czy już lipa?
@lupaczkokosow: śmiało dawaj ostre papryczki. Ja tylko z nimi kisze ogory
Dodaj też gorczycę.
Wrocilem z tournee po sklepach, nigdzie nie maja juz o tej porze roku. Dali mi za to Kamisa gotowa mieszanke.. Tylko jak teraz czytam jest ona do konserwowych ogorkow. Opcje sa dwie, albo uzyje tego gotowca albo zrobie po prostu na koperku.. W Necie niby mowia, ze bez wiekszej roznicy, martwi mnie tylko, ze to info wyciagniete z blondynkagotuje.pl
https://youtu.be/-HmmbS3hwEc masz przepis
reasumujac. 1 lyzczeka soli na 1L wody, moge smialo uzyc tej gotowej przyprawy, zalac zimna woda. na 2kg ogorkow 2L wody wystarczy? czy jakies inne proporcje?
Najwyżej dorobisz wody.