Wpis z mikrobloga

Krótka historia z upgrade do Ryzen 5000 dla zainteresowanych.

W końcu nadszedł czas na upgrade, korzystając więc z premiery nowej serii Ryzenów kupiłem Ryzena 5 5600X, płytę główną Asusa na chipie X570, RAM i GPU.

Pierwszy błąd jaki popełniłem to płyta bez BIOS Flashback który pozwoliłby na upgrade BIOSu bez procesora. Ryzeny 5000 są na tyle nowe, że teoretycznie wspierające je płyty główne wyszły z fabryki zanim jeszcze pojawił się BIOS wspierający nowe procki więc trzeba zauktualizować wszystko osobiście.

Na szczęście AMD ma program Short-Term Processor Loan Boot Kit. Wystarczy wysłać do nich formularz RMA z informacją że potrzebujesz procka do aktualizacji BIOSu, potem zapytają się jeszcze o szczegóły, wtedy trzeba wysłać zdjęcia płyty głównej, pudełka od płyty, zdjęcie procesora oraz dowód zakupu. Proszą także o wyjaśnienie dlaczego sklep ani producent płyty głównej nie mogą pomóc (napisałem że w instrukcji płyty jest napisane że bez procka aktualizacji nie można zrobić, to wystarczyło).

Pierwszy kontakt z serwisem AMD miałem w poniedziałek 16/11, wczoraj rano kurier przyniósł mi paczkę z Ryzenem 3 3100 do aktualizacji BIOSu. Procesor oczywiście trzeba odesłać, z tego co czytałem to oni zamawiają kuriera który to ma odebrać.

Więcej info tu: https://www.amd.com/en/support/kb/faq/pa-105

#pcmasterrace #skladamkomputer #komputery #amd
N.....s - Krótka historia z upgrade do Ryzen 5000 dla zainteresowanych.

W końcu na...

źródło: comment_1606202794afvPsjdDKEY3w0oyJNYHej.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PlazowyChlopak: jest rozwiązanie, support AMD lub płyta z BIOS Flashback. To jest januszostwo pełną gębą, zakombinować tak żeby dostać coś za darmo a konsekwencjami niech się inni martwią ¯\_(ツ)_/¯

Procek kupiłem w dniu premiery i tam, ani na żadnych benchmarkach ni widziałem informacji, ze takie fikołki bede musiał robić

Szukałem przed premierą tego procka, X-kom i Komputronik wtedy nie mieli mojej płyty głównej kjako wspierającej Zen 3, mieli za to
  • Odpowiedz
@halifax: KR System, byli jedyni którzy go mieli, niestety jakieś 160zł drożej niż cena wyjściowa u konkurencji, nadal mają w ofercie ale już 280zł ponad cenę premierową (Komputronik oferował za 1499 jeśli ktoś zdążył). Ja czekałem tydzień ale dlatego, że zamówienie złożyłem 10 listopada po południu więc nałożyło się na siebie święto niepodległości, potem weekend, normalnie dostałbym po 2-3 dniach. Nie wiem skąd oni mają stock, nikt nie ma tylko
  • Odpowiedz
@Niles też walczyłem ale Mirki powiedziały żeby zrobić update biosu i poszło sprawnie. Mi akurat trafiła się płyta z łatwym updatem, wystarczyło zgrać bios na pendrive i wejść do biosu. B550 plus TUF.
  • Odpowiedz
@PiotrokeJ: zawsze się tak robi, ba moja stara płyta z socketem AM3+ miała dodatkowo właśnie BIOS Flashback. W tym przypadku wrzucasz BIOS na pendrive, nadajesz mu jakąś konkretną nazwę, wkładasz do portu USB oznaczonego BIOS Flashback i naciskasz przycisk znajdujący się na płycie głównej. Mała dioda na płycie miga przez minutę i gotowe. Nie trzeba do tego procesora ani RAMu, wystarczy podpiąć zasilanie do płyty głównej.

Nowa płyta Asus TUF
  • Odpowiedz
@PiotrokeJ: no i super. O tych dziwnych woltażach czytałem w kontekście procesorów Intela więc może AMD robi to trochę inaczej. Ciężko coś znaleźć online na ten temat bo mało kto tego próbuje a producenci oficjalnie mówią "nie kombinuj bo możesz zepsuć". Ponadto w ASUSie już BIOSy z września mają minimalne wsparcie dla architektury ZEN3, więc jeśli płyta wyszła z fabryki dosyć niedawno to standardowo miała BIOS wspierający twój procek (nr
  • Odpowiedz