Aktywne Wpisy

cichy-spokojny-grzeczny +1215
Plusujesz, jeżeli oglądałeś Ronaldo na Euro 2004. Pokażmy gówniankom ile nas jest.
#mecz
#mecz

Ninvvia +17
Hej ʕ•ᴥ•ʔ
Sporo lurkuje wykop, ale dopiero od niedawna założyłam tutaj konto. Oprócz przeglądania mirko zajmuję się także innymi rzeczami, jak na przykład sprzedażą ubrań na vinted, tutaj kilka przykładów.
#rozowypasek #vinted i trochę #pokazmorde
Sporo lurkuje wykop, ale dopiero od niedawna założyłam tutaj konto. Oprócz przeglądania mirko zajmuję się także innymi rzeczami, jak na przykład sprzedażą ubrań na vinted, tutaj kilka przykładów.
#rozowypasek #vinted i trochę #pokazmorde
źródło: IMG_21240618_103639667
Pobierz

Tomaszu,
Jako były alpinista podrzucam zagwozdkę na forum romanum.
Jak się ma stężenie tlenu w zależności od położenia szczytu?
Nie wchodząc w szczegóły danego łańcucha górskiego.
Ale jak się ma Denali do Elbrusa, Kilimandżaro, Annapurny, Aconcagui czy Mt.Vinson?
Wiele lat temu przed wyjazdem na Denali próbowałem zgłębić temat od strony naukowej, niestety nic nie znalazłem :/
Jedynie, co się dowiedziałem to anegdoty wspinaczy, że Denali 6190 m npm, z powodu położenia zdecydowanie bliżej bieguna, niż przykładowy Pik Lenina 7134 m npm, jest przez to podobnie trudny - mowa o tlenie oczywiscie. Kilimandzaro pomimo 5895 m npm, prawie przy równiku uchodzi za błahostkę.
W swoim riserczu próbowałem nawet dojść do jetstreamów jako "rozgrywających" atmosferę na tych wysokościach.
Pomiarów jednak nie znalazłem.
PS
Piszę publicznie, gdyż może kogoś to również zainteresuje.
Pozdrawiam,
Marcin
#gory #geografia #atmosfera #wspinaczka
Komentarz usunięty przez autora
Co do Kilimandżaro, to możesz wejść tam tylko z agencją, a firmy mają parcie na jak największy przerób i nie robią przerw na aklimatyzację. Więc jak nie masz wcześniejszej to właściwie masz jak w banku, że będziesz rzygał albo halucynował (relacja koleżanki, która była).
źródło: comment_1608058815zQTcGr7d48YskTw7gifGrl.jpg
Pobierz