Aktywne Wpisy
Salido +866
Minął 1. (z 73) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypadki śmiertelne w których zginęły 3 osoby.
3 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
3 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji.
0 osób zmarło w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.
Czyli w trakcie wakacji w 3 wypadkach zginęły w sumie 3 osoby.
W poprzednim roku statystyki po 1. dniu wakacji wyglądały
W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypadki śmiertelne w których zginęły 3 osoby.
3 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
3 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji.
0 osób zmarło w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.
Czyli w trakcie wakacji w 3 wypadkach zginęły w sumie 3 osoby.
W poprzednim roku statystyki po 1. dniu wakacji wyglądały
Vezz +552
#mecz
Najwieksza beka i tak z fanow siatkowki, ktorzy nagle wyrośli jak grzyby po deszczu. Sluchajcie, ludzie maja #!$%@? w ten wasz sport. Nawet jakby Polska wygrywała każde mistrzostwa swiata to i tak kazdy bedzie miec ten sport w dupie. Podbeskidzie Vs GKS Tychy w 1 lidze budzi wiecej emocji niz jakikolwiek final tego waszego smiesznego sportu.
Poza tym nawet wiekszosc z was nie jest fanami siatkowki, tylko odpala wiekszy turniej gdzie
Najwieksza beka i tak z fanow siatkowki, ktorzy nagle wyrośli jak grzyby po deszczu. Sluchajcie, ludzie maja #!$%@? w ten wasz sport. Nawet jakby Polska wygrywała każde mistrzostwa swiata to i tak kazdy bedzie miec ten sport w dupie. Podbeskidzie Vs GKS Tychy w 1 lidze budzi wiecej emocji niz jakikolwiek final tego waszego smiesznego sportu.
Poza tym nawet wiekszosc z was nie jest fanami siatkowki, tylko odpala wiekszy turniej gdzie
Hej kochani.
Ci, którzy nas znają, wiedzą, że spotkałyśmy się z @Tulkandra na wykopie i bardzo się zaprzyjaźniłyśmy. Skutkiem naszej przyjaźni, oprócz podróży z pieńkiem drzewa przez całą Polskę #pdk, jest to, że zaczęłyśmy współpracę promując razem dzikie pszczoły. Tulkandra, ze względu na doświadczenie w prowadzeniu z Tatą Kanału YT Dzikie Pszczoły, podjęła się prowadzenia działu o roślinach pożytkowych na mojej stronie: https://dzicyzapylacze.pl
Ponieważ mamy wrażenie, że ostatnio na #wykop brakuje pozytywnej energii, postanowiłyśmy jej trochę dostarczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Elementem #rozdajo są trzy kalendarze na rok 2021 ze zdjęciami dzikich pszczół autorstwa mojego oraz Kanału YT Dzikie Pszczoły.
Zasady:
1) Pierwszy kalendarz zdobędzie osoba wybrana przez #mirkorandom z osób plusujących ten wpis. Jeżeli nie ogarniemy tej maszyny losującej, Tulkandra własnoręcznie wiecznym piórem wypisze Wasze nicki na perfumowanych karteczkach i dokona losowania.
2) Drugi kalendarz otrzyma osoba, która jako pierwsza rozpozna największą liczbę roślin na grafice załączonej w komentarzu. Dla ułatwienia dodam, że są to rośliny, które @Tulkandra opisywała w swoim dziale, więc w razie jakiejś niewiadomej wystarczy trochę poszperać tutaj: https://dzicyzapylacze.pl/rosliny-dla-pszczol/
3) Trzeci kalendarz to wyzwanie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Otrzyma je osoba, która jako pierwsza rozpozna największą liczbę gatunków pszczół z grafiki zamieszczonej w komentarzu. Dla ułatwienia dodam, że są to pszczoły, które opisywałam na łamach Dzikich zapylaczy, więc ułatwienie rozwiązania zagadki jest tutaj: https://dzicyzapylacze.pl/category/dzikie-pszczoly-polski/ Jedna pszczoła jest jockerem i nie opisywałam jej jeszcze, za to często o niej wspominam, że kojarzy mi się pozytywną energią. Ta pszczoła to taki ukłon w stronę naszych stałych czytelników ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Bawimy się do wieczora. Do godziny 20.
Wcale nie #glupiewykopowezabawy, lecz #madrewykopowezabawy a także #zwierzaczki #zwierzeta #owady #pszczoly
i #pszczolyboners z jednym obserwującym, który pewnie ucieszyłby się z takiego kalendarza, więc nie możemy go pominąć :)
@Tulkandra: Op przepraszam, nie wiedziałem..( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Nie grabarz, tylko grzebacz: https://dzicyzapylacze.pl/grzebaczowate-crabronidae/ ;)
Komentarz usunięty przez autora
1. Chaber
2. Dalia
3. Komonica
4. Koniczyna biała
5. Przekwitające bazie kotki
6. Świeżbnica
7. Szafirek
8. Mięta
9. Pokrzywa
10. Jasnota biała
11. Jabłoń
Kotki (bazie) to typ kwiatostanu charakterystyczny dla tej rośliny. Może ktoś da lepsza nazwę.
Opisywałam do tej pory 21 pszczół, więc wybór ograniczony jest tylko do nich. A zdjęcie każdej pszczoły jest zamieszczone na stronie :)
1. Chaber
2. Dalia
3. Komonica
4. Koniczyna biała
5. wierzba z przekwitającym kwiatostanem
6. Świeżbnica
7. Szafirek
8. szałwia łąkowa
9. jasnota purpurowa
10. Jasnota biała
11. Jabłoń