Wpis z mikrobloga

mirki, jaki router polecacie do siedzi domowej w domu inteligentnym? Obecnie mam jakieś ~10-15 urządzeń inteligentnych wpiętych do sieci po wifi, do tego 3 laptopy, komórki, tablet, generalnie będzie ok. 20 urządzeń korzystających z sieci. Internet mam 1gb/s i się zastanawiam, jaki router kupić pod sieć, bo mój obecny tp-link TL-WR1042ND klęka i się zawiesza.
Chciałbym mieć jakiegoś przejrzystego klienta pod QoS, żeby ograniczyć pewnym urządzeniom prędkość np. odświeżacz powietrza nie potrzebuje pełnej przepustowości sieci xD da się to ogarnąć z poziomu konfiguracji routera?
#komputery #router #routing #siecikomputerowe #it #smarthome #smartdom
  • 6
  • Odpowiedz
@Obserwator_z_ramienia_ONR: żadnego QoSa nie potrzebujesz, przecież ten odświeżacz nie leci 1gb/s..
Wystarczy ci jakiś router z dwoma niezależnymi sieciami 2.4 i 5, 2.4 dla smarthome, 5 dla urządzeń typu komputery/telefony, ale generalnie jeśli masz tyle urządzeń wifi to to źle to wymyśliłeś.
Zacznij przechodzić na jakieś zigbee i do wifi łącz jedno/kilka urządzeń
  • Odpowiedz
@malinowy_krol: w zigbee te urządzenia, które są podpięte do prądu (gniazdka, żarówki) robią za mesha. Te na baterie (czujniki temp, otwarcia okien itp) to tylko punkty końcowe.

A mikrotika odradzam jak nie chcesz osiwieć przy konfiguracji.
  • Odpowiedz