Wpis z mikrobloga

Mirasy z działu #informatyka
U mnie w liceum facet od infy uczy nas programować w Pascalu. Te zajęcia polegają na rysowaniu różnych kształtów ze znaków w konsolii - czy facet umie więcej i nas po prostu nie lubi - nie wiem. Ja za to sam w domu cisnę tutoriale C# bo takie znalazłem za darmo w internecie.
Powiedzcice mi prosze, czy z c# da się wyjść z konsoli? Kiedy będe mógł stworzyć program oparty na okienkach? Dodatkowo gdzie w przystępnym języku mogę poczytać co to ten cały framework .NET?
  • 8
@WyslijNaPwUlubionegoMema: W dużym uproszczeniu, .NET to zestaw bibliotek i środowisko uruchomieniowe dla programów .net (czyli pisanych w C#, VB.net itd.), pozwalającym programom nie kompilować się do kodu maszynowego Twojego procesora, ale do specjalnego "kodu pośredniego", który dopiero w trakcie uruchomienia programu zamienia się na kod maszynowy. Ta technika pozwala na pewne optymalizacje i na przenośność (można np. uruchomić te samą binarkę na różnych procesorach np. x86 i ARM, wystarczy że oba
@WyslijNaPwUlubionegoMema: Pascal jest świetnym językiem dydaktycznym bo wymusza porządek w kodzie i nie zamyka ci niskopoziomowego dostępu do sprzętu. Też od tego zaczynałem i sobie chwalę. Że było to 25 lat temu to inna sprawa.

W C# da się normalnie robić appki WinForms albo UWP, ściągnij Visual Studio Community i ciśnij. Co od dokumentacji to strony MS zawierają wszystko co trzeba, przy okazji jak nauczysz się czytać doki potem każdy język