Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Nie znam sie na prawie więc licze, że odpowie mi jakis student prawa.. albo sam prawnik.

Czy maz może sprzedać dom bez zgody zone kiedy jest ona tam zameldowana? Jesli wszystko jest na meza?
Czy aby nie mogl tego zrobić, żona musi wziac z nim rozwod, aby dostala połowę jego majątku?
#prawo #majatek #dom

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5fa118360860c8092cf49cc7
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Nie znam sie na prawie więc licze, ...

źródło: comment_1604425044X5Z5rN1t1KgHbakWG5GM8J.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: zameldowanie nie ma nic do rzeczy. Dom sprzedać może bez zgody gdy jest wyłącznie jego własnością.

Co do rozwodu. To generalnie jeśli jest wspólność majątkowa małżeńska to po rozwodzie potrzebny jest podział majątku.
  • Odpowiedz
Czy maz może sprzedać dom bez zgody zone kiedy jest ona tam zameldowana?

@AnonimoweMirkoWyznania: z tego co kojarze z rodzinnych historii to moze, jesli zapewni jej lokum. No i pytanie brzmi kiedy bylo przepisywane na meza, czy przed slubem czy po. Jesli przed to żona nie dostanie polowy majatku z tego domu :)))) tylko z tego co wlozyli razem po slubie (czyli remonty, meble itd, to jest do podzialu a nie
  • Odpowiedz
Czy maz może sprzedać dom bez zgody zone kiedy jest ona tam zameldowana?

@AnonimoweMirkoWyznania: meldunek nie ma tu znaczenia.
Jeżeli dom został przez męża nabyty/zbudowany PRZED zawarciem związku małżeńskiego to wchodzi w skład jego majątku osobistego co oznacza, że jest tylko jego i on do sprzedaży niczyjej zgody nie potrzebuje.
Jeżeli dom pojawił się już po ślubie (i nie została ustanowiona rozdzielność majątkowa) i pod warunkiem, że nie pochodzi ze spadku
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Nie jestem studentem prawa, ani prawnikiem, ale wydaje mi się, że to wszystko zależy od ustroju majątkowego wewnątrz małżeństwa (czyli, czy była intercyza, czy też nie) i od tego, czy nieruchomość została nabyta w trakcie małżeństwa, czy może przed jego zawarciem
  • Odpowiedz