Wpis z mikrobloga

@baton_z_buszu: dawno temu. Fajna sprawa ale do mniejszych modeli. Resnet50 jakoś działa ale widać że to nie jest mega wydajność więc coś prostszego powinno lepiej działać. Trzeba od razu zmieniać też środowisko bo nvidia daje ubuntu które widziałem po starcie zabiera 2gb z pamięci bo używa gnome(a jetson dzieli pamięć gpu z resztą system). Ja od razu migruję do lxde na jetson, fluxbox jeszcze mniej by zajmował. Generalnie spoko płytka ale
@baton_z_buszu: do testów wydajnościowych mojego testowego oprogramowania związanego z analizą wizyjną. Być może uda mi się opchnąć proste systemy wizyjne komuś a jetsony to jedna z możliwych platform. NA razie korona wirus nie sprzyja interesom.
@baton_z_buszu: mam kolegę zajmującego się automatyką i omawiamy projekty w których można użyć jakiś prostych systemów wizyjnych bo ogólnie taki soft w automatyce jest koszmarnie drogi(ale i ma bogate możliwości), reimplementuje jakieś fragmenty jako osobne projekty i robie dema. Używam python, c++,qt, qml i trochę ostatnio wordpress do wizualizacji danych z baz danych.
@baton_z_buszu: powiem ci że tak, do tego czy jest nie ma przeważnie coś jeszcze dochodzi. Oprócz naklejki, sprawdzasz czy nie uszkodzona itd.. Te firmy typu cognex za użycie ich systemu + kamery od nich będą wołać 50-70 tysięcy. A to sam soft i sprzęt firma jeszcze nie zarobiła. Ale takie proste gówno gdzie sprawdzałbym czy naklejka jest czy nie? Oceniałbym na jakieś 8-15 tysięcy jak ty robisz oczywiście.
Jetson nano +
A nie ma lepszych i tańszych komputerków do tego typu zastosowań?

@baton_z_buszu: wiesz. Model odpalisz i na geforce 1030. Ale ogólnie google coral, czy ten intel stick to też paręstów. PRzewaga nvidi i gpu jest taka że więcej modeli chodzi na tym jak na google coral czy intel stick.
@CukrowyWykop: więcej modeli chodzi? O czym mówisz? O jakichś technologiach czy frameworkach ktore są wspierane czy co? Nie jestem jesacze ani na początku w temacie AI więc może głupie pytanie, ale bardzo bym Cię prosił o rozwienięcie :) Co do google coral to widzę, że to jest jakby moduł do samych obliczeń chyba. Nie jest to bardziej elastyczne w połączeniu z raspberry pi w porównaniu do tej nvidii? Chyba 2 razy