Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k
Programirki, jaka jest dobra praktyka podczas regeneracji czegoś. Aktualnie mam taki przypadek że mam pewien obiekt w bazie i on ma ważność na x godzin. Jak ten czas minie to jestem w stanie wygenerować nowy obiekt ale z takimi samymi danymi ale nowym czasem powstania (więc automatycznie czas ważności się wydłuży).

I tak, aktualnie robię to w ten sposób że mam jedno zapytanie które obsługuje tworzenie nowego entry i usunięcie starego. Ale dostałem w code review komentarz że lepiej tego nie robić w jednym zapytaniu (query w GQL). I się zastanawiam jak to jest.
  • 6
@Niegrzeczny_gentleman: Zakładam, że po prostu wydłużenie ważności nie wchodzi w grę? Zakładam też, że GQL ma transakcje- w takim wypadku rozbicie tego na dwa query wykonywane w transakcji może przynieść poprawę w czytelności.
@cecyl: akurat komentarz był jasny w przekazie :D

@mrbox: raczej nie, bo też generuję nowy token (długa historia :D) I z tego co czytam transakcji za bardzo nie ma (nowy w sumie w tym jestem) ale transakcje robię już w resolverze stricte na bazie. I tam mam rozdzielone na dwie akcje (tworzenie nowego i usunięcie starego). Tylko problemem jest tutaj to że jest jedno zapytanie z frontu do resolvera który