Wpis z mikrobloga

@wertychochlik: na 30L piwa 6kg pilznenskiego, 1kg płatków pszen, 0,5 owsianych, 1kg lakto, 50g ekuanot whirlpool, 50g mosaic cicha, 4kg pulpy po 3 dniach burzliwej. Fermentacja w 15 stopniach. 1 paczka us05 da rade?
@c1nu: Ja już dwukrotnie robiłem piwo na podstawie tego https://brewness.com/pl/recipe/mango-ipa-15/view i jestem bardzo zadowolony ( ͡° ͜ʖ ͡°), tak samo jak znajomi. Jedyny minus, jeśli piwo nie jest wyciągnięte z lodówki jest to granat. Wydaje mi się że nie chodzi raczej o cukry z pulpy, tylko dostarczoną z pulpą drobniutką zawiesiną która może działać jak centra nukleacji. A w sumie namówił i zrobię jeszcze raz z mango,
@c1nu spoko, ale pamiętaj że nic w piwie nie jest tak ważne jak dobra fermentacja. Zasyp, dodatki, chmielenie, wszystko to traci swój potencjał jak spartolisz fermentację ( ͡º ͜ʖ͡º) następnym razem planując piwo zacznij od określenia wystarczającej ilości drożdży, bo to jest ważniejsze od pozostałych składników i po prostu szkoda czasu, a jeśli piwo wyjdzie ok, to szkoda też utraconej jakości, bo prawdopodobnie mogłoby być lepsze ;)
@c1nu jeśli dobrze podzialasz z temperaturą, zadanie dwóch paczek będzie rozsądniejsze niż zadanie jednej.

Skoro nigdy nie używałeś płynnych i jeszcze sprzęt masz, to nie ma na co czekać, to nic trudnego.
Bierz w takim razie fm50 albo fm52 jeśli są, drożdże płynne to inny świat, nie pożałujesz ( ͡º ͜ʖ͡º)
@wertychochlik: No i lipa, w całej #lodz brak płynnych ( ͡° ʖ̯ ͡°) dobrałem us05. Co miałeś na myśli pisząc o temperaturze? Fermentacja w 15 bedzie Ok? Mam lodówkę z stc1000. Stosować whirlfloc przy takim zasypie?
@c1nu zastosuj whirlfloc, łatwiej będzie to później sklarowac i uniknąć gushingu od pulpy.
Ja bym zaczął w temp. 15, potrzymał 2 dni a potem po pół stopnia na dzień do góry, koło dwóch tygodni skończysz przy 21 i będzie fajnie