Wpis z mikrobloga

Prawa LGBT to prawa człowieka.
Prawo kobiety do przerwania niechcianej ciąży to prawa człowieka.

Jak ktoś nie chce przestrzegać tych praw to ślina mu w mordę.

To nie ma nic wspólnego z tolerancją i poglądami.

Nie można tolerować braku poszanowania podstawowych praw człowieka.

Dobranoc.

#takaprawda #polska #neuropa #dobranoc
  • 21
  • Odpowiedz
@driver93: Płód do 12 tygodnia nie ma nawet wykształconego układu nerwowego więc nie jest nawet zalążkiem człowieka, a decyzje co do jego usunięcia zostawmy ludziom i ich sumieniom.
  • Odpowiedz
@Kozajsza: ludzie mają różne poglądy na ten temat, dlatego wg mnie najlepszym wyjściem było by dopuszczenie aborcji, ale zostawienie lekarzom możliwości jej odmowy poprzez klauzule sumienia
  • Odpowiedz
to uważasz, że lekarz powinien zostać zmuszony do wykonania zabiegu bez swojej woli?

@driver93: Ale z czego ta wola wynika? Z nauki czy religii? Bo nauka jest zgodna co do faktu że płody to nie ludzie, a w wypadku zagrożenia zdrowia matki należy ją ratować nawet za cenę życia ewentualnego dziecka. Opierajmy się na konsensusie naukowym a nie wierzeniach z czasów gdzie byle rozcięcie było chorobą śmiertelną bo ludzie nie znali
  • Odpowiedz
@driver93: uuuuu symetrysta, najgorzej XD

Sumienie oboiązuje matkę czy ojca i to jest ich decyzja. Lekarz jest w pracy, obowiązuje go prawo i etyka lekarska, to w co wierzy poza pracą to jego sprawa. Myślałem że takie podstawy to już poza nami, widać nie w polsce. Lekarz może im doradzić i podpowiedzieć, klauzula sumienia to bzdura, albo jesteś lekarzem albo nie, prawnik się nie powołuje na klauzule jak ma bronić w
  • Odpowiedz
@Kozajsza: czyli jednak miałem racje z taką postawą nic nie zmienicie bo większość myślących ludzi się z wami nie zgodzi. Pacjent ma wybór zmiany lekarza tak samo jak klient wybiera sobie prawników, ale dla lewicy wolny rynek to coś nie do pomyślenia
  • Odpowiedz