Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Hej,

mam problem z wrzuceniem swojej aplikacji do sklepu Play. Odrzucają mi ją cały czas za uprawnienie READCALLLOG.

Wypełniam ten ich wniosek o dostęp do tego uprawnienia na różne sposoby, ale ciągle bez skutku.

Moja aplikacja działa jako klient do zewnętrznej usługi, która dzwoni z określonego numeru telefonu. Podczas połączenia przychodzącego sprawdzam czy dzwoni ten skonfigurowany numer. Jeśli tak to dodaję wpis do Firebase, który później wysyła powiadomienia do innych użytkowników aplikacji. To uprawnienie jest wymagane, żeby można było odczytać numer.

Macie jakieś wskazówki w jakiś sposób mogę to lepiej argumentować? (Załączenie filmiku z działaniem nie pomogło). A może w jakiś inny sposób jestem w stanie rozwiązać to nie używając problematycznego uprawnienia? Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#androiddev #programowanie
  • 7
  • Odpowiedz
@Rubajticos: Masz opisane jakie aplikacje mogą się starać o te uprawnienia. Jak nie spełniasz ich wymogów to raczej nie masz szans chyba, że jesteś dużą firma telekomunikacyjna.
  • Odpowiedz
  • 0
@ra_s: no właśnie do tych wypunktowanych aplikacji mój sposób nijak nie pasuje. W sumie tego numeru do niczego złego nie wykorzystuję bo nawet go nigdzie dalej nie przesyłam, ale dając uprawnienia mogę z tym zrobić wszystko.

@push3k-pro: To chyba trochę inny problem jak u mnie.

No nic, jak nie znajdę innego sposobu na odczytanie tego to chyba projekt można odłożyć na bok ()
  • Odpowiedz
@Rubajticos: Szukałem i raczej wątpię żebyś znalazł. Ale jak znajdziesz to podziel się wiedzą :)

EDIT: Oczywiście mówimy tu o rozwiązaniu które zadziała na każdym telefonie bez potrzeby ingerowania w system.
  • Odpowiedz
@Rubajticos: Z tego, co pamiętam, to Google zablokował możliwość używania tego uprawnienia przez konkretne aplikacje, przez co sporo ACR-ów ma problem i musiało się przenieść z uprawnieniami do sklepu Amazona
  • Odpowiedz
  • 0
@ThaFog: Tak to właśnie wygląda. W sumie trochę szkoda, ale takie działanie jednak trochę aplikacji szkodliwych pewnie wycięło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz