Jest tu ktoś kto robi ocet z owoców i ma pomysł dlaczego wyszedł mi on gorzki, taki trochę jakby z chemicznym nieprzyjemnym posmakiem? W zeszłym roku był ok wg tego samego przepisu. Czy może chodzić o dopływ światła, bo robiłem w słoju, nie w kamieniaku.
@KrolWlosowzNosa: Dosłodzić zawsze warto. Jakieś zakażenie Ci sie tam wdało jak sie gorzki zrobił. Jak Ci sie uda tym razem pobierz sobie z niego matke octową i ją dodawaj do następnych nastawów, wtedy raczej nie ma opcji żeby coś poszło nie tak
@KrolWlosowzNosa: A ciągnie się i jest glutowaty, bądź podchodzi acetonem? Jeżeli pierwsze to fermentacja mannitowa, wtedy nie do uratowania. Jeżeli drugie, to fermentacja acetonowo-butanolowa, podobno do uratowania. Stety dla mnie, niestety dla Ciebie, ale obie znam tylko z literatury jako potencjalne problemy - ot tyle teorii, ale może coś Ci to pomoże ;)
Dziewczyna mówi mi, że jestem jebnięty bo se oglądam randomowo skoki Małysza w Willingen, Trondheim, 5 bram Lewego w 9 minut czy rekord Stocha w Sapporo lub na Planicy. Przecież wszyscy to regularnie oglądają. Nie wiem o co jej chodzi.
Czy może chodzić o dopływ światła, bo robiłem w słoju, nie w kamieniaku.
#gotujzwykopem #ogrodnictwo
@KrolWlosowzNosa: Na pewno nie, robie w zwykłym balonie na wino na który pada światło, wychodzi normalny