Jak parzycie kawę w kawiarce? Wiem, że smak musi się różnić od kawy z ekspresu, ale próbowałem już kilka kaw z ekspresu i kawiarki i zawsze ta ekspresu mi dużo bardziej smakowała, więc może robię coś źle?
- zmielenie kawy w młynku elektrycznym żarnowym - nasypanie pełnego miernika - zalanie wody do poziomu tej metalowej śrubki - ustawienie mocy na płycie indukcyjnej na 5/10 - gotowanie do momentu aż przestanie bulgotać
Czy są kawy, które bardziej nadają się do kawiarki niż do ekspresu i na odwrót?
@dunkey: Mokka ZAWSZE będzie smakowała inaczej niż espresso i dla większości osób nie będzie tak smaczna. Bo ekstrakcja gorsza, a woda cieplejsza.
1. syp nieco mniej niż do pełna. 2. lej nieco mniej wody. 3. LEJ GORĄCĄ WODĘ, najlepiej prawie wrzątek (zakręcaj mokkę w rękawicach kuchennych) 4. moc nie ma dużego znaczenia. 5. nie "gotuj", zdjemij z ognia natychmiast ja ustanie główny strumień kawy.
@dunkey mi najbardziej smakuje w momencie kiedy ekstrakcją trwa najkrócej, możliwie najgwałtowniej.
W tym celu 1.sypie kawę prawie do pełna, ubijam ze średnia siła, nie za mocno lecz stanowczo 2. Wlewam wrzątek, do poziomu śruby. 3. Szybko składam kawiarkę 4. Stawiam na indukcję na pełna moc 5. Zwykle po 10 sekundach woda zostanie przepchnięta przez kawiarkę i wyleci kawka 6. Nie czekam do końca tylko natychmiast po ustaniu pierwszej fali wyrzutu wylewam
@dunkey: @graf_zero: tego słuchaj bo mądrze prawi. Sporo zmieni właśnie wlewanie ciepłej/gorącej wody, bo skracasz czas ekstrakcji. Przy espresso jest on wyjątkowo krótki, ale takiego efektu tutaj nie uzyskasz i nie taki jest cel.
@victor89: @graf_zero: Wielkie dzięki za protipy. Mam tylko jeszcze wątpliwości co do tego strumienia kawy. Dotąd kierowąłem się tylko dźwiękiem dobiegającym z kawiarki - jak tylko ustawało bulgotanie, zdejmowałem ją z płyty. Powinienem odkryć kawiarkę i obserwować strumień kawy czy mogę nadal kierować się dźwiękiem?
@dunkey: Zdjemuj wcześniej. Bulgocze sama końcówka wody, a przestaje kiedy już jej zupełnie w dolnym pojemniku nie ma. Nie ma potrzeby czekać tak długo. Jak zaczyna bulgotać zdejmuj.
@dunkey powiem ci jeszcze jak ja robię: Całe sitko kawy, do zbiorniczka nalewam zagotowanej wody prosto z czajnika. Stawiam na gaz i otwieram pokrywkę i obserwuje strumień kawy. Kawa ma się sączyć, spływać sobie po rurce, z której wypływa. Jak będzie leciała na boki to znaczy że za ostry gaz nastawiłeś. Jak zobaczysz, ze kolor kawy się rozjaśnił i zaczyna bulgotać i pluć z rurki to wyłączasz gaz i od razu przelewasz
- zmielenie kawy w młynku elektrycznym żarnowym
- nasypanie pełnego miernika
- zalanie wody do poziomu tej metalowej śrubki
- ustawienie mocy na płycie indukcyjnej na 5/10
- gotowanie do momentu aż przestanie bulgotać
Czy są kawy, które bardziej nadają się do kawiarki niż do ekspresu i na odwrót?
#kawa
Mokka ZAWSZE będzie smakowała inaczej niż espresso i dla większości osób nie będzie tak smaczna. Bo ekstrakcja gorsza, a woda cieplejsza.
1. syp nieco mniej niż do pełna.
2. lej nieco mniej wody.
3. LEJ GORĄCĄ WODĘ, najlepiej prawie wrzątek (zakręcaj mokkę w rękawicach kuchennych)
4. moc nie ma dużego znaczenia.
5. nie "gotuj", zdjemij z ognia natychmiast ja ustanie główny strumień kawy.
dzięki temu sucha kawa krócej będzie podgrzewana,
Tzn? Powinienem zdjąć z ognia jak tylko zacznie bulgotać?
W tym celu
1.sypie kawę prawie do pełna, ubijam ze średnia siła, nie za mocno lecz stanowczo
2. Wlewam wrzątek, do poziomu śruby.
3. Szybko składam kawiarkę
4. Stawiam na indukcję na pełna moc
5. Zwykle po 10 sekundach woda zostanie przepchnięta przez kawiarkę i wyleci kawka
6. Nie czekam do końca tylko natychmiast po ustaniu pierwszej fali wyrzutu wylewam
@graf_zero: tego słuchaj bo mądrze prawi. Sporo zmieni właśnie wlewanie ciepłej/gorącej wody, bo skracasz czas ekstrakcji. Przy espresso jest on wyjątkowo krótki, ale takiego efektu tutaj nie uzyskasz i nie taki jest cel.
Jak mielicie swoją kawę?
Jak zaczyna bulgotać zdejmuj.
Jak według Ciebie należy mielić kawę? Ja dotąd ustawiałem na najmocniejsze zdrobinienie, ale ponoć powinno się robić na trochę większe cząstki.
Całe sitko kawy, do zbiorniczka nalewam zagotowanej wody prosto z czajnika. Stawiam na gaz i otwieram pokrywkę i obserwuje strumień kawy. Kawa ma się sączyć, spływać sobie po rurce, z której wypływa. Jak będzie leciała na boki to znaczy że za ostry gaz nastawiłeś. Jak zobaczysz, ze kolor kawy się rozjaśnił i zaczyna bulgotać i pluć z rurki to wyłączasz gaz i od razu przelewasz
już szybciej szukałbym innych kaw.
Ja np. lubię z kawiarki kawę która ma sporo(30-40%) robusty, ale wtedy piję pół na pół z mlekiem.