Co się zmieniło w pilarkach przez mniej więcej ostatnie 25-30 lat? Czy coś istotnego wprowadzono do pilarek spalinowych np. od początku lat 90-tych do teraz? Bo główne dane pokazują niemal to samo- ta sama moc i ta sama waga.
@projektjutra: w Polsce to skok milowy. Dziadek znajomego trzymał jakąś ruska maszynę dla wnuka pod kocem jak dorośnie. Jak wnuk dorósł nie był w stanie podnieść pilarki.
@projektjutra: wprowadzono usprawnienia mające na celu redukcję masy, wibracji i ergonomiczności pod względem łatwiejszego odpalania i mniejszego spalania
@Bodzias1844: Mam kose spalinową stihl i kosiarkę na kółkach na kabel wiking i mam jakieś porównanie. Na dziś wygrywa rozwiązanie na benzynę, bo jest całkowicie niezależne a label to dramat. Akumulator mógłby być jakimś środkiem ale czy to działa..? No zobaczymy i może faktycznie ktoś się jeszcze wypowie.
@luk04330 Dużą różnicą jeżeli chodzi o pilarki dawniej a dzisiaj jest też elektronika. Obecnie w Husqvarnie występuje AutoTune. Za pomocą komputera możesz sprawdzić parametry pilarki, jej czas pracy czy też jest możliwość czytania kodów błędów czy nawet regulacji obrotów :) Według mnie jest to fajne rozwiązanie bo byle drwal amator już śrubokrętem nie będzie dokręcał obrotów tak że piła po pewnym czasie się zaciera. Jeżeli chodzi o urządzenia akumulatorowe to jest
@Sierkocz: No bajeranckie ale czy to nie "jebnie" po kilku latach śmigania. Pilaki spalinowe po 20 latach potrafią ścigać aż miło. No zobaczymy ale faktycznie jakbym kupował teraz sprzęt to miałbym duży zgryz czy benzyna czy akumulator. Dzięki!
Czy coś istotnego wprowadzono do pilarek spalinowych np. od początku lat 90-tych do teraz? Bo główne dane pokazują niemal to samo- ta sama moc i ta sama waga.
#stihl #husqvarna #ciekawostki #pytanie #las #historia #drewno #elektronarzedzia #dom
Dziadek znajomego trzymał jakąś ruska maszynę dla wnuka pod kocem jak dorośnie.
Jak wnuk dorósł nie był w stanie podnieść pilarki.
Komentarz usunięty przez autora
@Bodzias1844: Dlaczego? Kabel to udręka.
@Bodzias1844:
Wypowiedz się proszę na ich temat:
warto czy nie,
na ile