Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do mojego wcześniejszego wpisu: Klik
Zrobiłem prosty program konsolowy, który pyta użytkownika o dane logowania, potem wyświetla komunikat o poprawności logowania i potem w zależności od wyniku wyświetla coś albo nie daje dostępu do czegoś.

Main
BusinessLogic
EnteredUserData
UserDataBase

Podzieliłem logikę na 3 metody. Czy to tak powinno wyglądać czy coś byście zmienili?
#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #csharp
  • 3
w sumie za dużo się tu nie dzieje, ale na pewno ponazywałbym bardziej konkretnie te obiekty.

SignInBusinessLogic / SignInUseCase / SignInService

EnteredUserData -> czy ma znaczenie tu entered? UserData byłoby bardziej przejrzyste imo

UserDataBase -> zamiast dziedzieczyc po tym, lepiej wrzucic to jako zaleznosc do tego BusinessLogic

IsEnteredDetailsCorrect -> AreUserDetailsValid ? znow, raczej nie obchodzi programu ze to zostalo "entered" + plural, bo detale
@Edelner:
No nie do końca. BusinessLogic jest GodClass. Umie wszystko. Od pobierania danych logowania, przez ich uwierzytelnienia, po autoryzację i wyświetlanie danych.
Ja bym tu zrobił trzy klasy:
1) CredentialRetriever (albo coś takiego), generalnie klasa, której zadaniem jest pobranie credentiali od usera, niezależnie w jaki sposób to robi. Zwrócić powinien jakąś klasę typu EnteredCredentials albo coś w tym guście.
2) CredentialAuthentication - tutaj masz metodę sprawdza czy dana osoba jest