Wpis z mikrobloga

@KobyleCaco: przed i za wodomierzem musisz mieć prosty odcinek o średnicy nominalnej takiej samej, jak wodomierz i długości nie mniejszej, niż kilka średnic (dokładnie ile - znajdziesz w danych wodomierza), a to zwykle załatwia temat.
@janznetu: @Jarek_P: długości odcinków ogarnę ale chodzi o średnicę urządzeń, dławię przepływ wodomierzem fi 20 bo taki w projekcie, ale nie podano w projekcie średnic zaworów kulowych i antyskażeniowego i zastanawiam się czy jak przyjanuszuje na fi 20 wszystkimi elementami, to czy nie zdławie przepływu na tyle, że będzie gorsze ciśnienie w domu, od studni wodomieirzowej do domu będzie ok. 45m
@KobyleCaco: jeśli zachowasz odcinek o średnicy wodomierza między wodomierzem a zaworem, to zawór możesz dać większy. Ale z tym dławieniem nie przesadzaj, taki krótki odcinek na DN20 nie zdławi Ci przepływu na tyle, byś to odczuł.
@Jarek_P: zawór zawsze można dać większy :D mam zaprojektowaną rurę fi 40, a najpierw dam na to zawór kulowy fi 20, potem wodomierz, potem zawór kulowy fi 20, potem zawór antyskażeniowy fi 20, i potem znów rura fi 40 i długości 45m i dopiero dochodzę do domu i do urządzeń odbiorczych. Czy ten zestaw urządzeń o średnicy 20mm nie pogorszy przepływu i komfortu użytkowania?
@KobyleCaco: mam podobnie, z tą jedynie różnicą, że za tym zestawem nie mam 40m rury, tylko już domową instalację (wejście na DN32, rozprowadzenie na DN25 i odnogi na DN20) i nie narzekam, jeśli miałbym to właśnie wręcz na zbyt silny wypływ wody, jak się przez nieuwagę wajchę kranu zbyt mocno pociągnie.