Po roku udało mi się zdać egzamin eCPPT! ( ͡°͜ʖ͡° )つ──☆*:・゚A tak naprawdę po połowie, ponieważ zapomniałem, że muszę napisać pracę dyplomową na studia i trzeba było zatrzymać pociąg zanim na dobre ruszył. Od końca kwietnia więc siedziałem i kułem przepisując sobie do zeszytów co ważniejsze polecenia i objaśnienia, a także robiąc cheatsheet najczęściej wykorzystywanych poleceń. Długo nie gadać - w 4 dni udało mi się osiągnąć cel egzaminu, napisałem raport z testów i po weekendzie dostałem wiadomość, że jestem teraz eCPPTv2 ( ͡°͜ʖ͡°) Cieszę się, ponieważ kurs leżał długi czas i wadziło mi to strasznie, że nie mogłem go skończyć a wydałem miliony monet. Jednakże dla każdego co jest zainteresowany pentestami, gorąco polecam. Kurs PTPv5 prowadzi nas za rączkę przez wszystkie etapy testu penetracyjnego. Po kursie czuje się znacznie pewniej na tym polu. Jedna tylko uwaga - Buffer Overflow nie jest zbyt dobrze w nim wyjaśniony, dlatego posiłkowałem się źródłami zewnętrznymi. Reszta jest godna polecenia. Następny jest OSCP. No, ale muszę sobie zrobić chwilę przerwy by się nie wypalić. Kilka tygodni przerwy, kilka maszyn na HTB i może od nowego roku przysiądę do niego :) #hacking #pentesting #itsecurity #cybersecurity
@Pawel993: CEH to filtr HR nie warty kasy. Najwięcej wysiłku pewnie pójdzie w CISSP, ale za to pensja jak podskoczy ( ͡°͜ʖ͡°) Tylko utrzymanie też kosztuje. A OSCP to stricte pentesterski także jak idziesz w tą stronę to raczej must-have. Ja do OSCP byłem negatywnie nastawiony, ale rynek pokazuje, że jednak jest to dobry dowód na pokazanie, że się coś umie. Certy z eLearnSecurity
@LongWayHome: Gratuluję! Jeśli chodzi o buffer overflow to polecane są kursy TCMa i Tib3riusa. Oba na udemy po jakieś 40 zł. Jak planujesz przygotowania do OSCP to możesz sobie zobaczyć try hack me - konkurencja dla HTB. Mają tam dedykowaną ścieżkę pod OSCP, która się zowie Offensive Pentesting, ale dostęp do niej jest tylko dla subskrybentow ($10). Do tego też otworzyli dodatkowy lab ze środowiskiem AD z tutorialem. ELS testuje
Od końca kwietnia więc siedziałem i kułem przepisując sobie do zeszytów co ważniejsze polecenia i objaśnienia, a także robiąc cheatsheet najczęściej wykorzystywanych poleceń. Długo nie gadać - w 4 dni udało mi się osiągnąć cel egzaminu, napisałem raport z testów i po weekendzie dostałem wiadomość, że jestem teraz eCPPTv2 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Cieszę się, ponieważ kurs leżał długi czas i wadziło mi to strasznie, że nie mogłem go skończyć a wydałem miliony monet. Jednakże dla każdego co jest zainteresowany pentestami, gorąco polecam.
Kurs PTPv5 prowadzi nas za rączkę przez wszystkie etapy testu penetracyjnego. Po kursie czuje się znacznie pewniej na tym polu. Jedna tylko uwaga - Buffer Overflow nie jest zbyt dobrze w nim wyjaśniony, dlatego posiłkowałem się źródłami zewnętrznymi. Reszta jest godna polecenia.
Następny jest OSCP. No, ale muszę sobie zrobić chwilę przerwy by się nie wypalić. Kilka tygodni przerwy, kilka maszyn na HTB i może od nowego roku przysiądę do niego :)
#hacking #pentesting #itsecurity #cybersecurity
A OSCP to stricte pentesterski także jak idziesz w tą stronę to raczej must-have.
Ja do OSCP byłem negatywnie nastawiony, ale rynek pokazuje, że jednak jest to dobry dowód na pokazanie, że się coś umie. Certy z eLearnSecurity