Wpis z mikrobloga

Macie jakieś sprawdzone przepisy na b. szybkie dipy do frytek/sosy do hamburegów? Mój najbrdziej 'ordynarny' i prosty, ale mi smakuje do wszystkiego (ale ja jestem prosty człowiek...): majonez, keczup, musztarda ostra, sos worcestershire, mielona słodka papryka.
Propocje do smaku, ja robię:
- tyle samo majonezu, keczupu i musztardy (niektórzy lubią mniej musztardy). Lepiej smakuje z majonezem Kieleckim ;-)
- kilka kropel Worcestershire (jak robię dla siebie, to stanowczo za dużo go dodaję, bo przepadam za tym sosem),
- na ilość "wszystkiego po dwie łyżeczki" dodaję jakąś 1/5 łyżeczki suszonej papryki
- wymieszać, chociaż na godzinę do lodówki.
#gotujzwykopem #jedzzwykopem
bachus - Macie jakieś sprawdzone przepisy na b. szybkie dipy do frytek/sosy do hambur...

źródło: comment_1601450903M4TNijWnrZnENfYfDna6ct.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
jogurt naturalny, posiekany drobno czosnek, sól i pieprz do smaku. Najprostszy z możliwych i wszystkim smakuje


@welin: tak, to też często robię, czasem jeszcze trochę majonezu do tego ;-) Idealne do kebabów.
  • Odpowiedz
@bachus: Ja lubię sos ala blue cheese. Majonez+jogurt i do tego ser pleśniowy (lazur niebieski, ale z gorgonzolą czy czymś innym też wyjdzie). Do tego przyprawy, czasem dam czosnek, czasem jakieś ogóreczki/cebulkę/grzybki marynowane (coś jak do sosu tatarskiego). Można też dodać musztardy lub ketchupu.
Spoko jest sos szafranowy, majonez kaparowy, sos rosyjski czy sosy z dodatkiem chrzanu. Generalnie kombinuj.
  • Odpowiedz
@Dajciespokuj: uuuu teraz mi smaka narobiłaś na takie Belgijskie robione na dwa albo trzy razy ;-) Nigdy mi się nie chce bo to dużo zabawy, ale najpierw obgotowanie, potem na b. wysoką temperaturę, studzenie i drugi raz na niższą.
  • Odpowiedz