Wpis z mikrobloga

257 + 1 = 258

Tytuł: Golem XIV
Autor: Stanisław Lem
Gatunek: powieść (science-fiction)
Ocena: ★★★★

Moja 49. książka w tym roku.

Tytułowy Golem XIV to jeden z superkomputerów zbudowanych przez naukowców MIT na zlecenie rządu amerykańskiego, które w zamierzeniu miały dać temu krajowi przewagę w konfliktach zbrojnych. Kolejne egzemplarze są coraz potężniejsze, ale też powoli wymykają się naukowcom spod kontroli. Bynajmniej nie jest to tradycyjny "bunt maszyn", które zwracają się przeciw ich stwórcom. Maszyny zyskują jednak samoświadomość, a Golem XIV, bazując na swojej niemalże boskiej mocy Rozumu, przedstawia naukowcom serię wykładów o człowieczeństwie, rozumie i sensie życia.

Mam problem z oceną tej książki, bo niezbyt mi się podobała, ale jednocześnie widzę, że jest totalnie wypakowana świetnymi fragmentami dla wyznawców "twardego" science-fiction. Dla laika będzie jednak dość ciężkostrawna, nudna i na siłę pokomplikowana. Na pewno nie nadaje się na lekturę podczas podróży komunikacją miejską, bo wymaga dużego skupienia i powtarzania niektórych fragmentów. Sprawy nie ułatwia też bardzo skomplikowane słownictwo, nie tylko techniczne.

Polecam tylko entuzjastom.

Wpis dodano za pomocą strony: https://bookmeter.ct8.pl

#bookmeter
Dziadekmietek - 257 + 1 = 258

Tytuł: Golem XIV
Autor: Stanisław Lem
Gatunek: pow...

źródło: comment_1601411242tB7Jxohu0YVfsrV4vMMLls.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz