Wpis z mikrobloga

@brt: jak jest z wydajnością względem natywnego php na winie (np. za pomocą xampp albo laragon) ? Bezpośredni docker na winie mulił mi projekty w phpie niemiłosiernie, także nie wiem czy w ogóle próbować tego WSL2...
  • Odpowiedz
@nowiutki: u mnie działa to naprawdę mega szybko. Taki Shopware który wymaga naprawdę sporo mocy śmiga, aż miło. Dużo lepiej niż na macOS (nawet twórcy Shopware odradzają Dockera na macu).
Ważne jest jednak, aby nie korzystac z katalogu montowania (o tym jest ten film).
  • Odpowiedz
@brt: lol dziwne bo na macu docker właśnie działa zajebiście sam opuściłem Linuxa (Debian) na rzecz MacOS ze względu na to że docker jakoś tak szybciej i mniej problemowo działa

PS pracuje na Linux mint i MacOS więc info nie wyssane z palca
  • Odpowiedz
@brt: może ja głównie nodejs i na Linuxie są czasem jazdy(raczej rzadko) a na win próbowałem odpalić projekt błąd taki że po 2h dałem sobie siana xd
  • Odpowiedz
@zigu007: ja bardzo lubię korzystać z konsoli linuksowej. WSL pozwala mi na to także w Windowsie. Jak i czy docker będzie działał na vm pod windowsem nie wiem. Na pewno czeka Cię zabawa z portami. W WSL wszystko działa od razu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@brt: O jakim problemie z portami mówisz? gdyby ustawić VM w trybie internetu bridge to jest jak kolejny komputer w sieci i wtedy można wszystko odpalić na systemie na maszynie wirtualnej łącznie z PHPStorm. Pytanie jak to będzie szybko działać?

Mnie obecnie też dotknęło opóźnienie w Docker for Windows jak odpaliłem projektu Symfony 5 + API Platform. Czyszczenie cache trwało wieki.

I zastanawiam się nad kompletnym przejściem na Ubuntu 20.04
  • Odpowiedz
Zrobiłem testy wszystkie na tej samej maszynie- 5 letniej już (SSD 128, RAM DDR3 1600 16GB, i5-4460 3.2GHz).

Dla przykładu wziąłem ostatni projekt pisany w Symfony 5.1 + API Platform na obrazie "mattrayner/lamp".

1. Docker on Windows 10 1909* - WSL2 (z Hyper-V):
* request z cache/bez cahce 8000-9000s (tak, ponad 8 sekund)
  • Odpowiedz
@zigu007: fajnie że się podzieliłeś. Pytanie gdzie znajdował się Twój projekt w wersji z dockerem i WSL? Jeżeli w /mnt/c/Users... To takie wyniki nie dziwią. Spróbuj jeszcze raz gdy masz projekt w /home/user/. Daj znać
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@brt: Sprawdzę :) ale wtedy i tak muszę podpinać edytor np. PHPStorma tak jak Ty żeby mieć dobrą wydajność? Mi zależy, żeby jak najmniej kombinować z rzeczami, które trzeba zrobić dodatkowo.
  • Odpowiedz
@zigu007: Właśnie dlatego tak mam podpięty edytor. Niestety nie znalazłem innego wyjścia (w grupie Phpersow tez doszlismy do tego wniosku). Btw. ja nie mam nic do Linuxa. Sam rok przesiedzialem na Archu, ale jednak to duzo czasu kosztowalo, plus klienci czasami mieli dziwne wymagania co do komunikacji. Wiec jak Ci linuks odpowiada to jest swietna opcja :)
  • Odpowiedz