Wpis z mikrobloga

Pytanie do ludzi, którzy bawili się MIT App Inventorem

Próbuję zrobić prostą apkę, która odejmowałaby od wartości X wartość Y, a następnie wynik Z powininen nadpisywać wartość X. To wszystko, ubrane w przycisk miałoby pozwalać na cykliczne odejmowanie Y od X. Na razie w ogóle nie zawracam sobie głowy zablokowaniem możliwości zejścia wartości X poniżej 0.

I teraz pytanie, czy ja jestem jakiś #!$%@? czy zwyczajnie nie rozumiem tego "języka", w którym operuje program. Gdzie jest błąd?

Tylko błagam, łopatologicznie jak debilowi, nie mam nic wspólnego z programowaniem, a chciałbym tylko napisać prostą apkę na własny użytek.

#androiddev #programowanie
Opat - Pytanie do ludzi, którzy bawili się MIT App Inventorem

Próbuję zrobić prost...

źródło: comment_1601291474TwsJhEOT2HW2iLc4hdsEf0.jpg

Pobierz
  • 3
@Opat: to wygląda jak ten soft od Lego do programowania mindstorms :)

No ale po kolei:

Masz 4 zmienne globalne które inicjujesz zerami:
baza
baza2
blue
brim

I masz jakieś 3 kontrolki (o ile dobrze rozumiem to są pola do wpisywania tekstu):
Reservespoints
Blue
horrorscost
Brimstorm
horrorscost

I teraz ustawiasz że zdarzenie że jak kontrolki (pola tekstowe) dostaną fokus to ich tekst ustawia się na pusty - co
@Mithrindil: Hej, to zerowanie miało teoretycznie wyczyścić pole tekstowe zanim użytkownik coś wprowadzi. Okazało się, że jest do tego opcja "hint".

Skrypt nie działał, przy kliknięcie przycisku wartości się nie odejmowały, a apka wyzwalała do ekranu.

Udało mi się to już obejść.