Wpis z mikrobloga

Dziś mijają 4 lata odkąd wyprowadziłam się do #uk Sama nie wiem co o tym myśleć. Tęsknię za rodziną, za Polską, ogólnie jestem bardzo sentymentalna. Ale też żyje mi się tu dobrze. Mam dobrą pracę w biurze, znajomych, rozwinęłam się językowo.
Czasem sobie myślę, że nigdzie już nie mam prawdziwego domu, ani tu, ani tam. A może mam dwa domy?
#emigracja
  • 30
  • Odpowiedz
  • 4
@mielonkazdzika ja też i jest takie uczucie w stylu, uff w końcu w domu, w domu najlepiej.
Więc domniemam, że to indywidualnie, dużo zależy od znajomych otoczenia, ilu znajomy się ma, jak dobrych.
Gdzie się mieszka, jak żyje.
Myślę, że to na końcu wyznacza gdzie czujemy się jak w domu, nawet jeśli rodzina w Polsce.
  • Odpowiedz
@zielonasowa wróć do Polski na kilka tygodni i zobaczysz czy chcesz wracać czy nie. Każdy chyba tęskni za Polską rodziną itp ale nie każdy jest w stanie żyć w naszym pięknym kraju. Ja bym nie dał rady psychicznie bym się wykończył
  • Odpowiedz
@zielonasowa: dom jest tam gdzie zdecydujesz zeby byl i go stworzysz. jakas papka o granicach, patriotyzmie czy pochodzeniu nie ma sensu gdy tak naprawde wszyscy jestesmy kuzynami i mieszkamy na planecie ziemia a pochodzimy pewnie z szerokopojetego kosmosu.
  • Odpowiedz
Ja też już 4 lata, a jakby to było wczoraj.. a teraz, żona, dziecko, praca i coraz bardziej się zastanawiam co i jak to będzie
  • Odpowiedz
@7845: chyba to faktycznie zależy od osoby... Ja należę do Twojej drużyny ;)

@tomislawniepelka o, w tym sęk. Mogę lubić kraj i mówić zajebiście po angielsku, ale nigdy nie będę u siebie. Nigdy nie będą mnie śmieszyć te same żarty, będę wspominać inne dobranocki niż moi koledzy i będę spędzać inaczej święta. Ot, aspekt kulturowy.
  • Odpowiedz
@mielonkazdzika: @wex009: cóż, ja ogólnie też tak mam na codzień, na przykladjak wracam z pracy lub z wakacji. Ale jednocześnie wciąż czuję, że to nie jest mój kraj. Nie czuję 100% swobody. I to naprawdę nie chodzi o barierę językową, bo jestem w stanie wszystko załatwić, czy to bank, czy urząd, czy szkoła, czy nawet policja :P
  • Odpowiedz
@1950M: marzenie! Może kiedyś się spełni. Ale do tego trzeba jeszcze chęci niebieskiego i naszego bąbelka.

@wykop1986: cóż, ostatnio spędziłam prawie 3 miesiące w Polsce (urlop macierzyński here) i wciąż twierdzę, że bym mogła wrócić ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz