Wpis z mikrobloga

#siecikomputerowe #pcmasterrace

Mirki, używam routera wspierającego standard WiFi 6 (KLIK) i łączę się z nim z komputera przez adapter sieciowy Archer TX3000E (KLIK2).

O ile prędkość pobierania jest maksymalna dostępna w moim pakiecie, to wysyłanie oscyluje wokół 7.0 Mb/s. Pozostałe urządzenia, jak telefon, laptop czy tablet spokojnie wyciągają 27-29 Mb/s. Mam najnowsze sterowniki do adaptera, nie wiem, co jeszcze można zrobić. Komputer stoi metr od routera, nic nie stoi na przeszkodzie. Jest opcja, że router ogranicza prędkość wysyłania lub jakieś ustawienia w komputerze przeszkadzają?
  • 12
@korni007: ale ja to rozumiem, szczególnie że komp od routera stoi 1m i moza po kablu mieć ekstra połaczenie bez wywalania cebulionów... art podrzuciłem zeby sobie OP uświadomił jak złozona sprawa to WIFI...
@beniu89 no bo z założenia jest szybsze to raz, a dwa na #!$%@? ci bezprzewodowo taka prędkość? Skoro taka samą bez względu na położenie możesz mieć na skrętce, stabilniej, szybciej, lepiej, bezpieczniej. Na takim telefonie czy tablecie, laptopie czy innych mobilnych urządzeniach wystarczy z palcem w dupie 5ghz. 6tka może być spoko na jakieś radiolinie, ale do domu to przesada, wszystko co mobilne raczej nie potrzebuje zawrotnych 800mbps ;) A jak masz
@beniu89 ehh dobra, podłącz jednego kompa do routera po skrętce, Pobierz iperf3 i odpal w cmd iperf3.exe -s a na tym czymś co masz wpiętego archera odpal iperf3 -c 192.168.x.x czyli IP tego. Kompa wpiętego skrętka. Wyjdzie ci czarno na białym gdzie jest problem.