Wpis z mikrobloga

Chciałem kupić Wahoo Roam, ale mam parę pytań użytkowych.
Jak się z niego korzysta przy kilku rowerach? Muszę mieć kilka zestawów czujników czy on działa też bez żadnych czujników, na podstawie samego GPS? Mogę go przełożyć z roweru do roweru i bez problemu będzie działać? Można sparować kilka zestawów czujników (np prędkości) i on sobie automatycznie sparuje i będzie miał rozmiar koła przypisany do każdego czujnika osobno?
Jak z dokładnością? Jakbym na MTB nie miał żadnych czujników to jaka szansa, że się zgubi na singlach i będą dziury w zapisie?
#wahoo #szosa #rower #mtb
  • 14
  • Odpowiedz
@uysy: Na pytanie "czy działa dobrze bez czujników?" też? Bo tak bym go chciał używać w rowerze miejskim albo w na przykład wypożyczonym MTB
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Zbychoo: czujnik na kole zwiększa precyzję prędkości etc. Gps działa też dobrze, ale wole na szosie mieć dodatkowo czujnik na kole. W gravelu przekładam tylko licznik i tyle.
Mam Elemnt Bolt. Szkoda kasy na Roama. Chyba że lubisz kolor który za wiele nie daję.. Na jakim rowerze miejskim?
Chcesz się bawić w wypożyczanie rowerów i przekładanie licznika + mocowania?
  • Odpowiedz
@uysy: na własnym miejskim rowerze, gdzie po prostu bym miał zamocowany na stałe uchwyt i przed jazdą wsadzał wahoo.
A wypożyczanym to mówię o sytuacji, gdzie pojadę na 3 dni w góry, wezmę MTB z wypożyczalni i tam sobie zamontuję uchwyt.
W Roam mi się podoba to, że potrafi przy nawigacji podobno wyznaczyć 'powrót do trasy', jak się zjedzie z zaplanowanego śladu. A jak jest w Bolt, jak zjedziesz ze
  • Odpowiedz
@uysy: mam 820 i poza #!$%@? dotykiem nie ma się do czego doczepić. Nikt z moich znajomych jeżdżących na 520 czy 820 nie miał problemów z zawieszaniem, więc jeśli Twój się zawiesza to może warto odesłać na gwarancję? Garmin bardzo sprawnie i korzystnie rozpatruje zgłoszenia reklamacyjne.

Hmm co nowego technologicznie? Poza tym, że to nowe urządzenie z premierą w 2019 (chyba lepiej mieć sprzęt nowszy niż starszy?) to jest tu
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Zbychoo: powrót na trasę działa #!$%@? w Roam. Kumpel miał bolta, na gwarze wymienili mu Roama i mówi że słabo działa back to track. Ja nie wiem co ludzie mają z tym wyznaczaniem powrotu na trasę.. Wrzucasz tracka i jedziesz.
@nadsztygar: czyli prawie główna funkcja, czyli obsługa dotyku działa #!$%@??
Ja mam bolta od 2 lat, nigdy nie miałem z im najmniejszego problemu. Bateria trzyma 10-12h bez problemu.
  • Odpowiedz
@uysy: argument, że nie ma dotyku jest bardzo słaby. Nie chcesz dotyku to bierzesz 530. Ja wziąłem 820 ze względu na nawigację GPS (której jak się okazało nie używam bo ślad mi wystarczy) a z dotykiem da się żyć, jest po prostu słabo responsywny ale ujdzie. Teraz jakbym brał to wziąłbym 530 mimo, że dotyk działą już bardzo sprawnie. Nie ma sensu przepłacać.

PS. W Garminach nie ma problemu z
  • Odpowiedz
@uysy: No pewnie ten powrót na trasę jest rzadko przydatny, ale teraz jeżdżę z komootem w telefonie i mam opcję patrząc na mapę stwierdzić 'o, tu jest droga która na żywo wygląda fajniej, pojadę tędy zamiast wyznaczoną trasą', a w tym czasie aplikacja mi elegancko zmienia trasę.
@nadsztygar: Rozważam też Garmina, ale Wahoo wydaje mi się czytelniejsze, dlatego chciałem dopytać o szczegóły.
  • Odpowiedz
@Zbychoo: mam wahoo i w życiu nie zamieniłbym na dotykowca. Jedziesz wieczorem albo wiosną/jesienią, palce zziębnięte ciężko trafić precyzyjnie. W wahoo są pancerne te guziki, menu jak dla analfabetów. Mam Roama i tylko przekładam z szosy na mtb.
  • Odpowiedz
a co takiego jest nowszego technologicznie?

@uysy: ClimbPro, dynamika MTB (wykrywanie skoków, ocena płynności jazdy), normalna nawigacja, kolorowy wyświetlacz, możliwość instalowania aplikacji/widżetów/pól, synchronizacja z innymi urzadzeniami Garmina i platformą GC, wykrywanie upadków i powiadamianie alarmowe, jest nawet funkcja alarmu jak zostawiasz pod sklepem (jak ktoś ruszy to licznik piszczy i telefon też).
Wymieniać dalej?

Sorry, ale po roku z Boltem i przejściu na 530 nigdy nie wrócę do Wahoo, niestety,
  • Odpowiedz