Wpis z mikrobloga

Cześć Mircy.
W związku z tym, że jestem jeszcze przed urlopem szukam fajnego miejsca, gdzie można było by się wybrać wypocząć na 10/14 dni. Po małej analizie ofert wakacyjnych wybraliśmy południe Chorwacji. Będzie to moja pierwsza wyprawa samochodem na południe Europy przez co mam kilka pytań odnośnie przygotowania się do trasy, przede wszystkim na co zwrócić uwagę. Za wszelkie odpowiedzi dziękuje bardzo :)

- którą drogę wybrać? Czechy/Austria/Słowenia czy Słowacja/Węgry?
- gdzie najlepiej wykupić winety na dany kraj? wiem, że są serwisy internetowe przez które można wykupić elektroniczną wizę, pytanie czy jest to bezpieczne?
- jak z dostępnością stacji benzynowych z LPG? czy muszę zaopatrzyć się w przejściówki?
- Makarska czy Dubrownik ( ͡º ͜ʖ͡º)
- czy muszę wozić ze sobą koło zapasowe? czy wystarczy sama pianka w razie awarii?
- zamawiać lokum przez airbnb, czy jednak jechać w ciemno?
- jak wygląda pokonanie przejścia granicznego z Bośnią? (wymagany jest paszport?)

Wszelkie dobre rady z miłą chęcią przyjmę :)

#podroze
#chorwacja
#drogi
#wakacje
  • 5
  • Odpowiedz
@Scoobek:
-Osobiście wolę przez Austrię. Węgry teraz mają część przejść zamkniętych ze względu na covid, co rusz wprowadzają jakieś obostrzenia, już nie monitoruje tego bo wróciłem :). Przez Austrię jeśli źle rozplanujesz drogą możesz trafić na spore korki w Wiedniu w godzinach szczytu, poza godzinami szczytu przejedziesz bez zatrzymywania, w Czechach masz kawałek drogi słabej jakości, poza tym szeroka autostrada.
-winiety możesz kupować na pierwszej stacji w każdym kraju, jeśli
  • Odpowiedz
@Scoobek: Zalezy skad jedziesz. jak z poludniowego zachodu polski to czechy austria slowenia jak z krakowa to przez wegry szybciej.
Jak zdecydujesz sie na Dubrovnik to musisz miec zielona karte + paszport zeby przejechac przez bosnie.
Ja lokum znalazlem na bookingu i zadzwonilem dogadalem sie poza, polecam ten sposób specjalnie poza sezonem ponieważ można nieźle zaoszczędzić. Mi wyszło, że mam 20€ na dzien w kieszeni ;)
Winiety kupic najlepiej w
  • Odpowiedz
@viejra: Startuje ze Śląska, więc trasa przez Czechy, czy Słowację wydaje się obojętna (wdł Googla).

Co do Dubrovnika @mih88 doczytałem sobie na necie szczegóły wypoczynku w tamtych rejonach. Faktycznie droga nie wydaje się warta świeczki. Z tego co piszą dość zwiedzania i plaże kiepskie (może następnym razem :)).
  • Odpowiedz