Aktywne Wpisy
Maniek81 +6
#ukraina Oddaliśmy prawie cały sprzęt wojskowy Ukrainie. Znajomy co pracuje w wojsku mówi że nasze magazyny są już prawie puste bo oprócz tego co oficjalnie to duża część sprzętu idzie pod stołem .W razie ataku na nasz kraj możemy jedynie liczyć na sojuszników z nato bo sami oddaliśmy prawie wszystko ukraińcom i nie mielibyśmy się czym bronić.Pięknie PiS nas rozbroił mam tylko nadzieję że po wyborach ktoś za to beknie #polityka
PDCCH +212
Scrolluj dalej. To tylko poseł Braun próbuje zajumać choinkę z sądu w Krakowie.
Ponoć były tam bombki z -uwaga- TĘCZĄ. Wielce wzburzyło to posła i postanowił interweniować.
https://twitter.com/VladDyjan/status/1618931750813728770
#konfederacja #polityka #bekazkonfederacji #bekazprawakow #braun
Ponoć były tam bombki z -uwaga- TĘCZĄ. Wielce wzburzyło to posła i postanowił interweniować.
https://twitter.com/VladDyjan/status/1618931750813728770
#konfederacja #polityka #bekazkonfederacji #bekazprawakow #braun
Na tą chwilę poskładałem bez klejenia z cegieł, dach zamknięty dwoma płytami z betonu komórkowego i testuje - na razie poleciały trzy placki w weekend. Nawet bardzo znośnie, na pewno kilka spostrzeżeń zanotowałem. Jutro poleci 6 placków bo małe kid-garden party się szykuje.
Jednak co do pieca to bardzo chciałbym porównać z jakimś wykonanym projektem domowym sposobem.
SPOSTRZEŻENIA Z WYKONANIA.
Nie murowałem jeszcze, chciałem pozrzucać kilka cegieł i dwie blachy na siebie - dlatego nazywam piec prototypem. Chciałem zobaczyć też jak to wymiarowo siądzie (mówię o gabarycie pieca) by upiec pizze w okolicach 33-35 cm. Generalnie aktualnie piec ma wymiary: wys. 50 cm, szer, 65 cm, dł. 75-80 cm, palenisko ma wymiary: szer. 42 cm, dł. 60 cm.|
Taka powierzchnia pozwala upiec poprzednio wymienioną wymiarową pizze. To taki fajny placek na jedną osobę by dobrze zjeść, najeść się i nie narzekać, że mało, że dużo. Wszystkie kulki jakie robię mają 230-240g, hydro 60%. To tak w ramach teorii.
Co do samej konstrukcji jest bardzo prosta, typowy piec przepływowy z cugiem kominowym. Szkic w załączeniu. Na pewno wprowadzę pewne zmiany, przy pierwszym rozpaleniu nie brałem pod uwagę że płyta stalowa 3-4 mm będzie się odginać od temperatury. Zmieniłem projekt, położyłem płyty z betonu komórkowego na górę. Jednak tak nie odbija ciepła, wiec raczej będę chciał zaginać "dach" pieca z szamotu by nie było kątów prostych dla optymalizacji rozprowadzenia temp. Palenisko wydaje mi się trochę zbyt wysokie bo kamień się średnio nagrzewa, choć docelowo chce palić na podłodze z cegieł szamotowych i wrzucać pizze na nagrzaną podłogę (nie kamień), teraz na podłodze mam dwie warstwy cegieł (pod nimi blachę stalową, gdyby gdzieś żar miał spaść między nimi). Teraz piekłem na kamieniu szamotowym 2 cm, średnica 35 cm.
SPOSTRZEŻENIA:
• sufit mógłby być wygięty
• kołnierz jest wymagany (cegła kierująca ogień w dół)
• pod piec należy wylać płytę betonową zbrojoną
• pod palenisko szamotowe należy wylać płytę betonową zbrojoną
• warto pomyśleć drzwiczkach