Wpis z mikrobloga

Mircy od #druk3d #drukarka3d #drukarki3d - czy ten #cooldpull wygląda OK? Bo już szału dostaję - podrukuję trochę PLA z niewielką retrakcją (3 mm) i ekstruder zaczyna strzelać jakby się coś przypychało. Hotend E3D V6 Full Metal (chińczyk), dysza 0,4 czy 0,6 - jest to samo. Szare PLA od 3DReaktor. Jak się drukuje to jakość bajka, ale ciągle mam problem j.w.
Xaveri - Mircy od #druk3d #drukarka3d #drukarki3d - czy ten #cooldpull wygląda OK? Bo...

źródło: comment_1599405219isvU22jgt9I5h8eMn9GN5B.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xaveri: Ogólnie na full metal i PLA to ruletka, raz lepiej raz gorzej. Podstawa to dobre chłodzenie radiatora i pamiętać aby dać pastę termo przewodzącą między heatbreaka, a radiator. Bez tego to nawet z PET-G mogą być problemy. Sam mam problemy z drugiem PLA na full metal, ale domieszkowanego (imitacja marmuru), trudno mi jednoznacznie powiedzieć czy to kwestia braku teflonu, czy specyfika filamentu, bo na zwykłym PLA problemu nie mam.
  • Odpowiedz
@Xaveri: jakie temperatury?

generalnie potwierdzam to co kolega @AlcoMatt: napisal, z tym ze dzis zrobilem wydruk z PLA dysza 0,6 100mm/s ret 3mm@90mm2- 10h druku kiedy zawsze mi sie zawalalo po 15min xD a ostatnio sporo absu poszlo, moze jednak heatbreak nasmarowal sie czyms z innego wlokna? slyszalem o delikatnym smarowaniu w srodku olejem rzepakowym. aha, bowdena mam skroconego, sprawdz tez docisniecie zlaczki elektrycznej silnika ekstrudera i czy
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Xaveri: a jaki ma być sens drukować pla niskotemperaturowego na full metal (ktory jest full metal tylko dlatego, że teflon nie wytrzymałby tak wysokich temperatur, jak do np nylonu potrzeba)? To się da, ale 10x trudniej i niewygodniej niż w zwykłej rurce z ptfe, bo full metal nie izoluje termicznie od gorącego hotendu i się pla w nim zaczyna topić i kleić do niego (zwłaszcza po paru retraktach czyli jak
  • Odpowiedz
@hrumque: Bo ja na tym drukuję PLA, PET-G i PC-ABS. Nie chce mi się przy zmianie materiału hotendu całego rozbierać. Kiedyś już heatbreak'a ukręciłem i mam traumę ;).

@100kW: Bardzo duże opory bywają - prędzej drukarkę przesunę niż przejdzie.

Na razie rozebrałem cały HE bo i tak jutro odbieram blok miedziany, a alu robi papa.
  • Odpowiedz
Nie chce mi się przy zmianie materiału hotendu całego rozbierać.

@Xaveri:

to moze nie full metal, ale czesciowo z rurka?

Taka wytrzymuje do ~300 stopni ciaglej pracy :)
  • Odpowiedz