Wpis z mikrobloga

Hej,

założyłem z żoną pierwsze w życiu akwarium. Po poprzednich właścicielach mamy tam 3 kirysy(ze 4 cm) , 1 kirys akbinos(6cm), 2 glonojady (koło 8 i koło 12 cm).

Akwarium ma wymiaru 50cmx30x30. Filtr Aquael mini pat, bez grzałki. W dzień lampa chodzi 12-14h, temp wody 26.5 stopni. W nocy bez lampy koło stopnia mniej.

Dorzuciliśmy od siebie 1 ślimaka oraz nowe podłoże i rośliny.

I teraz pytanie do Was co można by tu poprawić?

Czy podłoża jest wystarczająco? Widać kilka korzeni i część rogatka pływa po wierzchu bo glonojad strasznie w nocy rozrabia(wczoraj poprawialiśmy.. ) . Czy dosypanie żwiru rozwiąże problem?

Akwarium działa od 2 dni. Chciałbym jakieś nowe ryby ale czy to będzie ok?

Glonojad się pokazuje tylko w nocy (siedzi cały czas w tym dziwnym domku) więc teoretycznie nie przeszkadzałby innym ryba żerującym w dzień.

Ale w razie czego oddam glonojada za możliwość kupienia dodatkowych ryb.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

#akwarystyka #akwarium
Pobierz
źródło: comment_1598881682x1HuzZG0fFSzsBVuWp6Haa.jpg
  • 13
@Ciemieernik: z tym ślimakiem to uważaj, bo znajomy kiedyś tak wziął. Ślimak był w ciąży.

Poszukaj piasku w tym samym kolorze, nie będzie się rzucać w oczy, a nie będzie ci kirysów ranić. Do takich akwariów fajne są neony, bo pływają ładnie ławicami. Obecnie neonów i ich kolorów jest kupa.

Z rybkami żyworodnymi uważaj, bo można mieć ich kupę i przejmują akwarium. I żeby było zabawniej, platki, mieczyki i molinezje potrafią
@Ciemieernik: moim zdaniem tak. Mi kiedyś się w akwarium 25L namnożyło gupików i aż je celowo policzyłem - wyszło ich około 50. Nie było żadnych problemów, woda była czysta, nie było zabójstw i wcale nie była to przytłaczająca ilość ryb. Gupiki są podobnych rozmiarów co Neony, ale myślę że Neony są ciekawszą opcją, bo dużo trudniej się rozmnażają (i nie są żyworodne) i w ten sposób łatwiej utrzymać ich populację.

Nie
@Ciemieernik:
Ja bym robił restart zbiornika bo nie podoba mi się wystrój (ale to ja). Co do neonów, pamiętaj że lubią one kwaśną wodę :) Nie bierz innesa (to na prawdę duże ryby, to co zazwyczaj pokazują to skarłowaciałe osobniki albo neony zielone (i te osobiście polecam do tego zbiornika) stadko 12szt powinno być ok.
Podłoże też słabe, można dodać kulki torfowe, podłoże w akwa również spełnia ważną rolę utrzymania równowagi
@szczuronap właśnie podloze chciałem mieć czarne.. Wcześniej był różnokolorowy piasek, Kulki torfowe chciałem kupić na początku ale w sklepie powiedziano mi że teraz nie ma sensu, za kilka tygodni można dać - sugerujesz zrobić to teraz?

Co do wystroju szukam inspiracji.. Na razie dekoracje mam od poprzedniego właściciela.

Dzięki za rady :)
@Ciemieernik: zmierz sobie pH wody, żeby wiedzieć co musisz robić. Istniały też kiedyś płyny do zmiękczania i klarowania wody - poczytaj o nich i zobacz jak wpływają na pH. Neonki mogą spokojnie być w wodzie neutralnej, więc nie przesadzajmy z tym kwasem.

A co do tego które wybrać, to ja bym brał czarne. Będą fajnie wyglądać z czarnym podłożem. Albo weź kilka takich i kilka zielonych. Innesa rzeczywiście rosną dość duże,
@ChacharZWarszawy hejo, bylem w zoologicznym dzisiaj i kupiłem paski jbl 6w1 miał na sztuki. Woda wydaje się że ma pH kolo8. Mam jeszcze jeden zmierzę jutro jak zmienię z 10% wody.

Dodatkowo pozbyłem się dużego glonojada i kupiłem korzeń + Mech na niego, w przyszłym myślę kupić neonki i żona chciała by kilka gupikow(widzieliśmy dzisiaj fajne czarno pomarańczowe)- będzie ok jak wrzucę z 8-9 neonkow i że 3 gupiki?

PS jaka grzałkę