Udałoby się komuś znaleźć info lub wytłumaczyć jak działa mechanizm "odrzucania ogona" u jaszczurek? Wiem kiedy to robią i jaki jest skutek ale jak fizycznie organizm jest w stanie oddzielić część od siebie w ciągu sekundy jak to nie jest ogon chyba na złączce którą wystarczy wypiąć, są tam połączone tkanki, wtf #jaszczurki #biologia #pytaniedoeksperta
@Plotkova99: Z tego co kiedyś czytałem przez mocne spięcie miednicy łamie kręgi w ogonie, a skóra jest w tym miejscu cienka umożliwiając szybką separację. Sam proces jest uwarunkowany ilością drapieżników w okolicy - im więcej, tym słabsze są kręgi ogonowe u jaszczurek ułatwiając zrzucenie ogona.
@taki_tam_ktos: Mega, ciekawa sprawa. Jednak zagadka rozwiązana dzięki Tobie. Fajny bajer, szkoda że tylko raz zwykle mogą odrzucić. To jest zadziwiająca zdolność ale ewisceracja wywala skalę :D
Łaszczyk tylko przez msc trenował parter. Trochę kompromitacja dla ferrariego, który podobno jest parterowcem, że po tylu latach treningów przegrał z typem co pochodził msc na treningi w płaszczyźnie parterowej.
@Smiejsiezzycia: I tak jestem zdziwiona że jeszcze nie kazali usunąć konto
Link