Wpis z mikrobloga

Jak mnie już wk***** niszczenie osiedli jednorodzinnych tymi cholernymi "domami" dla pracowników. Obok mojego domu rodzinnego, podczas wynajmu we Wrocławiu i jeszcze w spokojnej miejscowości gdzie chcę zamieszkać "adaptuje" się domy jednorodzinne na skłoty dla 12+ ludzi, którzy cały czas palą, hałasują i jeżdżą zdezolowanymi gratami z irytującą muzyką na fulla, a dzieciaki boją się tych ludzi bo po prostu rotuje w takich domach mnóstwo anonimowych osób.

Dom bliźniak z poniższej oferty był wart około 600-700 tys. zł + co najmniej 100 tys. na wykończenie. Jaki jest ekonomiczny sens niszczenia takiego domu? Współczuję rodzinie drugiej połówki bliźniaka. Podobnie współczuję ludziom którzy kupili mieszkania i część mieszkań w bloku ktoś użytkuje na wynajem krótkoterminowy.
Żyjecie sobie spokojnie wiele lat na osiedlu szeregowców, w końcu ktoś postanawia wynająć jeden z domów którego mieszkańcy niestety niszczą swoją obecnością te osiedla. Wynajem w końcu powinien zostać pociągnięty za ryja, albo podatek katastralny powyżej 1-2 mieszkań, albo lepsze egzekwowanie prawa gdy zmienia się przeznaczenie domu jednorodzinnego na budynek zamieszkania zbiorowego.

#januszewynajmu #wroclaw
jacek007g - Jak mnie już wk***** niszczenie osiedli jednorodzinnych tymi cholernymi "...

źródło: comment_15972485195O8odmDej2s9cWbON4bzAz.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@jacek007g: mam znajomego co opisywał jak wściekły imigrant z takiego właśnie domu dla pracowników mu zdemolował auto, bo ich upomniał jak się awanturowali po nocach.
I znowu to samo, wolność kończy się tam gdzie ograniczasz wolność działki sąsiedniej...
  • Odpowiedz
Dom bliźniak z poniższej oferty był wart około 600-700 tys. zł + co najmniej 100 tys. na wykończenie. Jaki jest ekonomiczny sens niszczenia takiego domu?

@jacek007g: Załóżmy 800 tys. i że to idzie na wynajem za 8500zł. Za 800k masz teraz 3 kawalerki (nie w ścisłym centrum) a puścisz je max po 2000zł za każdą. Mam tłumaczyć dalej?

W ten sposób na "rynek" trafiają wielkie domy teoretycznie warte dużo więcej
  • Odpowiedz
@jacek007g Pytanie kto bierze bliźniaka :) nie jestem w stanie tego zrozumieć. Chyba że dobrze żyjesz z rodziną (zdarzają się tacy) i robisz bliźniaka razem z bratem czy siostra. Z obcymi ludźmi? Już wolałbym dołożyć hajs i mieć wolnostojacy.

@czlowiek_bert Co za różnica czy wynajmą Ukraińcom czy walniętym Koreańczykom. Kumpel miał problem z rodziną z LG bo robili jakieś chore akcje. Nawet nie szło sie dogadać przez barierę językowa
  • Odpowiedz
@Zajf: Oczywiście dla właścicieli (agencja nieruchomości) lepiej jest zarobić coś niż mieć pusty dom, w końcu po około 10 latach spłaci się ten dom. Oprócz tego że ten dom będzie zniszczony i będzie uciążliwy dla sąsiadów to dochodzi do tego kwestia zmiany przeznaczenia. Zgodnie z warunkami zabudowy tam mogą być tylko domy jednorodzinne. Nie wiem w sumie od kiedy/od jakiej liczby mieszkańców zmienia się przeznaczenie budynku z jednorodzinnego na zbiorowe.
  • Odpowiedz
@jacek007g: Jedyne co jestem w stanie zrozumiec to bliźniak w takiej okolicy jak Borek / Grabiszynek początek Oporowa gdzie masz jeszcze blisko tramwaj i brak szans an wysokie osiedle. Inaczej faktycznie bezsens.
  • Odpowiedz
@jacek007g: taki dom, nawet jak będzie zniszczony w środku, to nadal będzie dużo wart. Nieruchomości nie tracą znacznie na wartości o ile konstrukcja i dach są ok, a przcież o wynajmowania się nie zepsują.

Co do ilości osób, to nie ma jasnych przepisów (bo przecież żyjemy w państwie z dykty), choć są pierwsze wyroki w sprawach, które mówią, że w przypadku "znacznej ilości osób niespokrewnionych" należy zmieniać sposób użytkowania:
https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1452910,zmiana-sposobu-uzytkowania-budynku-znaczna-ilosc-osob-niespokrewnionych-w-domu.html
  • Odpowiedz
@jacek007g: czytałem jakiś wyrok sądu w tej sprawie i sąd przyznał rację że się zmienił cel użytkowania a to musi być zgłoszone do inspektora budowlanego, czyt. taki wynajem (tam akurat robili sobie hostel krótkoterminowy) to samowola budowlana. Nie da się niestety wygrać tego typu sprawy jak ktoś robi hostel w bloku.
  • Odpowiedz