Wpis z mikrobloga

@musztym: No i zobacz, jak skuteczna jest Rosja. Nie mieli sił, aby zająć i okupować całą Ukrainę, ale jeszcze za 10 lat ludzie będą mówić, że zajęcie Kijowa to tylko kwestia czasu.

W kwestii gospodarki już nie są tak skuteczni...
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Krawczuk: Nie wiem, czy całe kanały, ale np. telenowele są po rusku itd. Mam w teamie dwie Ukrainki i rozmawiają głównie po rosyjsku lub mieszanką rosyjskiego i ukraińskiego

In February 2017, the Ukrainian government banned the commercial importation of books from Russia, which had accounted for up to 60% of all titles sold in Ukraine.

Russian language dominates in informal communication in the capital of Ukraine, Kiev. It is also used
@boguchstein: dlaczego tylko 2017 a 2008 rok? Weź statystykę za 1970 rok, na przykład, dlaczego nie?

Teraz w Kijowie 83% +- gadają po ukraińsku.

Osobiście ja nie mam żadnego problemu, i myślę że znam lepiej, jakim językiem posługują się w moim kraju.
Ale oczywiście, ty znasz dwóch Ukrainek, to masz większą wiedzę...
  • 0
@Krawczuk: mniej i mniej tak, ale twój kraj z roku na rok zbliża się ekonomicznie do krajów Afryki, jak teraz tego nie ogarniecie, to za 20 lat nie będzie czego zbierać. Gdzie była wasza tożsamość narodowa lata temu, jak jeszcze więcej ludków gadało po rosyjsku we własnym kraju? Przypomnijmy, że Ukraina i Polska startowały z podobnego poziomu 30 lat temu. Za używanie ruskiego w rozmowie z kumplami, to byś najwyżej w
@boguchstein: mam 21 rok. Nie bierze na siebie odpowiedzialnośći za to, co tu było lata temu.

Za używanie ruskiego w rozmowie z kumplami, to byś najwyżej w ryj zarobił w Polsce w latach 90.

Za to was szanuję. Przed tym jak jechać do Polski (teraz tu jestem), nauczyłem się jak mógł waszego języka.

Ja teraz nawet nie wiem, co mamy zrobić. Zrobili Majdan, ale to nie te zmiany, których ludzie chcieli
  • 1
@Krawczuk: oczywiście nie obarczam Ciebie osobiście, bo to bzdura, ale od kiedy pamiętam, to Rosja i ruski u was nie miał takiego statusu, jakiego bym się spodziewał. To powinien być język wroga, tępiony itd. Teraz można liczyć tylko, że powoli wzrost odbuduje wasz kraj i może kasa zarobiona na zachodzie pomoże w tym, tak jak pomogła Polsce wyjść z dołka.