Wpis z mikrobloga

Smucą mnie te wpisy krytykujące powstanie. Łatwo oceniać czy coś było słuszne czy niesłuszne kiedy zna się finał tamtych wydarzeń i żyje się w wolnej Polsce. Jestem sobie w stanie wyobrazić jakie nadzieję rozbudził ten zryw w ludziach latami tłamszonych przez wojenną rzeczywistość i okupację, ciągłe życie w strachu, niepokoju i niepewności, dlatego też nie śmiałabym rozliczać tych ludzi z ich decyzji, bo było mi dane dorastać i cieszyć się każdym dniem w wolnym kraju.
  • 13
@spiaca_kapibara: tutaj nie chodzi o krytykę samego powstania, ale o sposób jego upamiętniania i rolę w polskiej kulturze. To nie jest dzień żałobny tylko święto, w którym politycy mogą wygłaszać płomienne mowy, w których pochwalają pójście na pewną śmierć setek tysięcy ludzi i zniszczenie stolicy Polski w przegranej sprawie. Ich ofiara praktycznie nic nie wniosła do przebiegu wojny, mimo to jesteśmy uczeni, że powinniśmy poświęcać się w ten sposób dla "wyższej
Smucą mnie te wpisy krytykujące powstanie.Łatwo oceniaćczy coś było słuszne czy niesłuszne kiedy zna się finał tamtych wydarzeń

@spiaca_kapibara: i co teraz? Należy tylko mówić w samych superlatywach, a jak sytuacja będzie taka sama, to zrobią dokładnie to samo z takim samym skutkiem. Tekst na zasadzie "nie znasz nie oceniaj", "jak będziesz mieć dzieci to będziesz inaczej mówić", "przecież widziałeś że jade, mogłeś mnie wpuścić"
Łatwo oceniać czy coś było słuszne czy niesłuszne

Jestem sobie w stanie wyobrazić jakie nadzieję rozbudził ten zryw

@spiaca_kapibara: no to krytykujesz ludzi co oceniają z perspektywy lat i wygody fotela, a sama piszesz, że jesteś w stanie sobie wyobrazić co ludzie czuli.

I btw rozbudzanie komuś nadziei tylko po to by zaraz je zniszczyć i doprowadzić do gorszego stanu niż przed ich rozbudzaniem to jakieś #!$%@? a nie dobra rzecz.
@spiaca_kapibara: no ale dzis jestesmy w stanie duzo oceniac bo mamy wiedze i szeroki pogląd oraz widzimy efekty dzialan. Co wcale nie sprawia, ze postapilibysmy inaczej wtedy bo bylibysmy dokladnie w tym samym miejscu, czasie i poziomem wiedzy co oni. Jedno z drugim nie ma nic wspolnego przeciez : D To normalne ze sie ocenia.
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@spiaca_kapibara Mylisz się trochę. Ludzie przeważnie krytykują dowódców PPP za zoorganizowanie powstania (rząd na emigracji czy nawet sam Anders również to robili). Nikt nie krytykuje poświęcenia szarych obywateli, którzy chcąc nie chcąc stali się ofiarami przegłupich decyzji m. in. Bora Komorowskiego.