Wpis z mikrobloga

Mój brat ma bardzo kiepską sytuacje zdrowotną i niestety nikt nie wie o co chodzi.
Bardzo bolą go mięśnie, po lekkim nawet wysiłku czuje spięcię w mięśniach i ból.
Mięśnie nie bolą tylko w sytuacji jak np. leży cały dzień.
Ostatnio po 2km spacerze, nie mógł wejść po schodach, widząc to zapadła decyzja: jedziemy do szpitala.
W szpitalu przeprowadzili mu całą serie badań na oddziale neurologii (TK, rezonans mag., EKG, EMG, pobrali płyn z rdzenia kręgowego) i jeszcze pare innych badań- wszystkie wypadły dobrze, nic nie zdiagnozowano, a z ważniejszych:
-SM - wykluczono
-Toczeń- wykluczono
-Porażenie mięśniowe (paraliż)- wykluczono.
-Tarczyca- wykluczono.

Cała sytuacja rozwijała się trzy tygodnie, na początku ból był mały, jednak teraz urósł znacznie.

Brat podejrzewa że wszystko zaczeło się od momentu gdy miał przenieść pare drukarek, wrócił wtedy zmęczony do domu, ale jak stwierdził 'nic nie było ponad jego siły'.

Pytanie, co z tym zrobić, jak to leczyć, do kogo zwrócić się o pomoc?
Co może być przyczyną bólu mięśni - głównie rąk i nóg ?

Brat nie może nawet 4 godzin przed komputerem przesiedzieć, bo go to męczy...

Wszelkie podpowiedzi mile widziane.
#szpital
#zdrowie
#pomocy
  • 32
  • Odpowiedz
@shaelix92: pozdro, mam podobnie i podobną ścieżkę już przebyłem. Wszystkie wymienione powyższe + borelioza wykluczone. Na chwilę obecną czekam na powtórzenie badań w kierunku tocznia. U mnie zaczęło się od #!$%@? kostką w hantel leżący na podłodze, po tygodniu-dwóch ból kostki ustąpił ale zaczęły się bóle i drętwienia w całym ciele.
  • Odpowiedz
@shaelix92: dodatkowo u mnie czasem siada na wzrok, są dni że widzę rozmazany obraz, zwłaszcza na lewe oko. Badanie dna oka i pola widzenia idealne, brak wad wzroku poza lekkim astygmatyzmem niewymagającym korekcji. Rezonans praktycznie całego ciała bez jakichkolwiek zmian.
  • Odpowiedz
@shaelix92: równocześnie z bólami i drętwieniem kończyn czyli po tych ~2 tygodniach. Do tego łapało mnie naprawdę mega zmęczenie fizyczne nawet mimo braku wysiłku, ale to też nie jest i nie był codzienny objaw. Bywało że pod koniec pracy to już niemalże zasypiałem, choć to obecnie się uspokoiło i nie jest najgorzej.

Jeśli to istotne to całość zaczęła się w czerwcu ubiegłego roku. Teraz głównie bolą mnie mięśnie nóg (głównie
  • Odpowiedz
@wysuszony: ehhh, współczuje ( ͡° ʖ̯ ͡°) Daj znać jak coś będziesz wiedział z tych badań na Toczeń.
Może to gówno musi się ileś rozwijać, żeby coś wyszło na badaniach... ( ͡° ʖ̯ ͡°) Najgorsze są niezdiagnozowane historie, niby wszystko ok, a jest licho ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@shaelix92: będę wiedział w październiku bo wtedy mam wizytę i miesiąc przed badania ( ͡° ͜ʖ ͡°). Brak diagnozy #!$%@? w sumie bardziej niż nawet taka średnio optymistyczna. Gdy na papierze jesteś zdrowy to każdy patrzy jak na debila.
  • Odpowiedz
@shaelix92: ja wiem, ale żeby go leczyć to najpierw trzeba go zdiagnozować ;_;. Oczywiście że wolałbym dostać taką diagnozę niż żadną. Masz niby te wszystkie fibromialgie i inne cuda, ale to nie wychodzi na żadnych badaniach i zależy tylko od decyzji lekarza i w sumie z tego co czytałem leczy się antydepresantami. Generalnie żaden lek przeciwbólowy poza tramadolem nie przynosi widocznej ulgi i to mnie skłania właśnie ku temu schorzeniu
  • Odpowiedz
@shaelix92: Wiesz, dobrze pewnie zrobić ANA1, żeby sprawdzić wstępnie, czy to autoimmunologiczne jest. Do tego pewnie boreliozę dobrze sprawdzić. I też - nawet jeżeli postawienie diagnozy będzie trudne, i tak można próbować wdrożyć różne typy leczenia (po kolei), by sprawdzić, czy coś działa, np. sterydy, antydepresanty (tak, mają działanie przeciwbólowe), antybiotyki itp.
  • Odpowiedz
@shaelix92: jest też niby coś takiego jak "zespół przewlekłego zmęczenia" i jest tak samo uznaniowy jak ta fibromialgia. Niby jest, ale na wynikach badań nie da się tego zobaczyć.
@gardan: ja mam obecność przeciwciał ANA1 i nic poza tym nie wyszło, a one same w sumie nic nie mówią.
  • Odpowiedz