Wpis z mikrobloga

Mirki, warto odwiedzić Kijów na parę nocy? Trochę turystycznie, a trochę imprezowo. Chcę się wyrwać na parę dni gdzieś poza dom i zastanawiam się nad tanią Ukrainą. Jak tam wyglądają kwestie imprezowania? Ludzi? Miejsc do odwiedzenia? Myślałem wstępnie o Lwowie, ale bilety są 300zł droższe, więc wolę mieć trzy stówki w kieszeni, a w Kijowie jeszcze nie byłem.
#kijow #ukraina #podroze
  • 19
@jajecznicazkeczupem: wez rozpedz sie i pierxxx mocno glowa w sciane !!! Przedewszytkim jak nie zauwazyles mamy wirusa wiec mamy obostrzenia wiec nawet w Kijowie nie zabwisz sie :) dwa jak juz go zlapiesz na ukrainie, bo tam caly czas rosnie i to mocno, to odsiedzisz w kwarantannie. Milego rozsiewania wirusa.
@szczebrzeszyn09: no widzisz głąbie, tak to jest jak się nie wie o czym się gada. Po pierwsze, skąd się dowiem, że go złapałem, zrobią mi tam badania? A może zrobią mi po przylocie? A może nie czytałeś rozporządzenia o kwestii odbywania kwarantanny dla obywateli UE i EFTA wracających z krajów spoza UE? A powiedz mi, czytałeś cokolwiek o decyzjach mera Kijowa, czy gadasz byle gadać?
@jajecznicazkeczupem: Anon, przede wszystkim Majdan
@szczebrzeszyn09: "Od dnia 3 lipca 2020r. obowiązuje także rozporządzenie Rady Ministrów (Dz.U. 2020 poz. 1182), które znosi obowiązek kwarantanny u obywateli Rzeczypospolitej Polskiej po powrocie do kraju z zagranicy oraz u obywateli innych państw UE, EFTA i Szwajcarii, a także ich małżonków i dzieci po przybyciu do Polski. Dotyczy to zarówno podróżnych przekraczających granice wewnętrzne UE, jak i osób przybywających z krajów położnych poza UE.".

Nawet nie będę się silił XD
@szczebrzeszyn09: Ty nie rozumiesz co czytasz, ale no trudno, z człowiekiem nierozumiejącym własnego języka pisanego ciężko dyskutować. Czego powiedz mi nie rozumiesz w zestawieniu słów "wjazd cudzoziemców" i "kwarantanna"? Łączy Ci się to jakoś? Przeczytałeś chociaż to rozporządzenie, czy jesteś na tyle leniwy, że nawet tutaj dałeś ciała? Bo tam w tym rozporządzeniu jest dokładnie napisane jakie są wyjątki od kwarantanny.

I to dopiero teraz by było na tyle, głąbie. Jak
@jajecznicazkeczupem: Z tego co czytałem tu I mówili mirki co byli na Ukrainie, we Lwowie teraz wszędzie mierzą temperaturę i są ograniczenia ilościowe w lokalach. W zeszłym roku byłem w kompleksie Fest Republic we Lwowie i zawsze było masę ludzi, a teraz widziałem na ich insta że stoliki na zewnątrz po 5 metrów od siebie, DJe grają tylko na zewnątrz. W innych lokalach wewnątrz widziałem zdjęcia może wejść 1/4 ludzi jak
@Jozuhve_z_PL: antycovidowe ubezpieczenie zdrowotne? Pierwsze słyszę. Dzięki mireczku za info. Szukam właśnie jakichś legitnych źródeł, coby sprawdzić jak się rzeczywiście ma sytuacja w Kijowie i na czym polega ich "drugi etap odmrażania". Niemniej, to całkiem przyjemna wizja wyjazdu, jeśli będzie o wiele mniej ludzi, niż zazwyczaj.
@jajecznicazkeczupem: Źródło ze strony MSZ: W świetle znowelizowanych przepisów (na mocy uchwały Rady Ministrów Ukrainy nr 392 z dn. 20 maja 2020 r. z późn. zm.) obecnie przy wjeździe na Ukrainę wymagane jest od cudzoziemców i bezpaństwowców posiadanie przy sobie polisy ubezpieczeniowej pokrywającej koszty związane z leczeniem COVID-19 oraz obserwacją w placówce medycznej (kwarantanną). Wymóg nie dotyczy cudzoziemców i bezpaństwowców, którzy na stałe zamieszkują na terytorium Ukrainy lub posiadają status uchodźcy,
Wiem, że jedno po drugim, ale nie dało się edytować
@szczebrzeszyn09: weź se to przeczytaj https://www.strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/8557,Koronawirus-zmiany-na-granicy.html ale se przeczytaj, a nie udawaj, że przeczytałeś. Przecież tu jest wszystko dokładnie napisane. Białoruś zupełnie jak Ukraina i Rosja jest krajem spoza UE (co z resztą na tej stronie jest nawet dokładnie opisane), masz wszystkie warunki powrotu dokładnie określone. Aha, polecam przeczytać szczególnie ten wycinek

Ponadto z kwarantanny, po przekroczeniu granicy Polski, zwolnieni są:
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@szczebrzeszyn09: możesz wjechać na Białoruś i wrócić do Polski bez kwaratanny. Białoruś zniosła też obowiązek wykonania testu na covid do 48 godzin przed przekroczeniem granicy.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Nemrod: obowiązku kwaratanny nie mają też małżonkowie i dzieci obywateli polskich, nawet gdy np. żona Ukrainka nie posiada jeszcze obywatelstwa.