Wpis z mikrobloga

@DarkSusan:
Na jakie kierunki warto aplikować jeśli matura słabo pójdzie? (Gap year odpada ponieważ mam alimenty które mogę stracić jeśli przerwę naukę) Ogólnie zależy mi na studiach w #poznan, i chcę aplikować na bioinformatykę ale jeśli się nie dostanę to na co najlepiej próbować? Maturę mam z biologii, matmy i angielskiego rozszerzonego. Myślałam o pielęgniarstwie jako ostatnia deska ratunku (bo tam się chyba prawie wszyscy dostają?). Myślałam też o automatyka i robotyka po angielsku też bo tam jest niski próg, jednak ojciec odradza bo studia są trudne do tego w obcym języku. Ogólnie interesują mnie kierunki biologiczne, laboratoryjne, techniczne, informatyczne i też psychologia.
#studia #matura #politechnika #politechnikapoznanska #uam #ump #studbaza
  • 32
  • Odpowiedz
Policealna byłaby jakimś rozwiązaniem gdybym nie mieszkała na zadupiu, chcę do Poznania bo tam mieszka mój chłopak i byliśmy cały czas w związku na odległość od 2 lat i widywaliśmy się kilka razy w roku, mój ojciec raczej za policealną nie zapłaci i za mieszkanie, a jak podejmę się pracy to znowu moje alimenty są zagrożone bo wyjdzie że mam więcej kasy od niej (Moja matka jest alkoholiczką wszystko co ma to
  • Odpowiedz
@Sam_w_domu: Policja byłaby spoko ale czy z astmą i słabą kondycją fizyczną mam tam w ogóle jakieś szanse? Do tego pójście na policje nie jest rozwiązaniem które mnie satysfakcjonuje bo jednak trudno mi będzie poprawić maturę i nagle zrezygnować?
  • Odpowiedz
Ogólnie biologię spodziewam się na 40+% angiel na 80+% a matmę to cóż w miesiąc całe rozszerzenie nadrabiałam i tegoroczna matura mnie zaskoczyła więc słabo strasznie poszło xD
  • Odpowiedz
Nawet podstawa z matmy na której rozwiązując arkusze z poprzednich lat miałam 80+% a w tym roku z 60% będzie z niej, totalna porażka szczerze jak dla mnie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@DarkSusan: mam kolegów z airu angielskiego
I mają taką samą #!$%@? jak ci po polsku tylko po angielsku
Że mogą się nawet przenieść na polski air bez problemu ¯\_(ツ)_/¯
Może łatwiej będzie nam pomóc jak powiesz co mniej więcej cię interesuje lub co chcesz robić?
  • Odpowiedz
  • 1
@DarkSusan: ale jest też taki myk ze np możesz składać tam gdzie są wysokie progi i jest szansa że dostaniesz się z drugiego rzutu jak ci się uda
Możesz też składać np na kierunek na wydziale informatycznym gdzie jest niski próg a potem się przenieść na infe gdzie jest wyższy próg
Ma samym początku łatwo składać o przeniesienie na inny kierunek na tym samym wydziale
  • Odpowiedz
W sensie myślę o tym że na kolejne wybory teleinfla, inzyneria farmaceutyczna itp, jeśli chodzi o utrzymanie się to jakoś dam radę myślę jak się postaram. No ogólnie lubię zajmować się komputerami, interesuje mnie programowanie i robotyka. Lubię też biologię (najbardziej genetykę i zoologię/człowiek) i fizykę i astronomię. Chemia cóż w liceum mi średnio szła dużo rzeczy trzeba znać na pamięć, w biologii też dużo to zapamiętania ale nauka biologii to w
  • Odpowiedz
W ogóle system szkolnictwa w Polsce to jakieś nieporozumienie w gimnazjum czułam się jak Einstein wśród moich rówieśników bo dosłownie wszyscy ledwo na 2 wyciągali a ja bez nauki 5 dostawałam a nawet próbowałam sił w olimpiadzie fizycznej, i miałam najlepszy wynik z matmy i przyrodniczych a potem przyszło liceum biol - chem - mat i wszystko runęło, przyszła depresja, leki, terapie i i tak gówno to dało...
  • Odpowiedz
  • 0
@DarkSusan: jak chcesz przetrwać rok to powinno być ok

Jestem właśnie na inżynierii farmaceutycznej, jakbyś miała jakieś pytania to pisz priv, dostałam się z polskim rozszerzonym na 50% (traktowane jako 1.5xpodstawa), chemią na 35%, matma rozszerzoną na 54% i 90% podstawa, ang coś koło 90% dostałam się w drugiej turze i jest git

Teleinfy nie polecam, chociaż ma niski próg, ale przez to trudniej się utrzymać, o bioinfę pytaj @
  • Odpowiedz
@DarkSusan: Posłuchaj się ojca, bo ma rację - AiR omijaj szerokim łukiem. Bioinformatykę za to gorąco polecam, co prawda nie miałem napisanej najgorzej matury, dlatego nie zwracałem uwagi na punkty, ale wydaje mi się, że nawet z bardzo przeciętnymi wynikami na luzie się dostaniesz i jeśli chcesz mieć jeszcze większą pewność to rekrutuj się ze strony UAMu a nie PP. O samych studiach szczegółowo mogę opowiedzieć na privie
@voliereen
  • Odpowiedz
@Przegwin: Na uam łatwiej się dostać? No i czy są jakieś różnice programowe między uam i pp? Wiem że zajęcia ma się na obu niezależne od rekrutacji ale czy jakaś różnica w ilości godzin danego przedmiotu jest? I jeszcze mógłbyś mi powiedzieć gdzie znajdę moduły z pp? Znalazłam tylko biologiczne z uam. I jeszcze takiego pytanie jak wygląda praca po studiach, mogę bez problemu pracować jako programista niekoniecznie bioinformatyk? Myślisz
  • Odpowiedz
@DarkSusan: Ogólnie na UAM łatwiej się dostać, ale nie wiem jak to się przekłada na wyniki. Wklepałem na szybko w kalkulator uśrednione wyniki, które tutaj podałaś i (o ile nic nie pomyliłem) wychodzi Ci na UAMie trochę ponad 50 pkt, a na PP 600 z groszem. Szczerze powiedziawszy myślałem, że inaczej to będzie wyglądać ze względu na fakt, że na PP angielski rozszerzony nie jest liczony. Tak czy inaczej od
  • Odpowiedz
@Przegwin: Stronę którą podałeś już oglądałam i jest tam podstawy biologii i podstawy matematyki i jest "*wybierany jest jeden z modułów".
Na stronie wydziału biologicznego UAM są podane moduły na które osoby z bioinformatyki się zapisywały ale jest tam że dopiero od 2 semestru i tylko biologiczne chyba. I jak są te moduły to jest ograniczona liczba miejsc? Jeśli tak to jak są rozdzielane? Kolejność zapisu czy oceny?
A wf
  • Odpowiedz