Wpis z mikrobloga

#rower

Hej jedno-ślado-świry

Potrzebuje porady od czego zacząć z rowerem hybrydowym który jest trochę zajechany został kupiony dość tanio i wpadłem na pomysł że. To będzie mój mały projekt sam dla siebie chce go odnowić całkowicie tj. wymieniać powoli części aż zostanie tylko rama.

No i właśnie jak powinienem uderzyć z tym co jest najważniejsze a co mogę na samym końcu wymienić?

Plan i założenie mam takie że chcę po kilka części na raz iść nie mówię tu o wkładaniu w niego części z górnej półki ale takie z średniej jak najlepsza cena/jakość.

Dzięki za wszelkie porady !

Peace !( ͡ ͜ʖ ͡)
  • 9
@panato nie chodzi o sentyment a o stworzenie czegoś dla siebie swoimi siłami jak by to tak ująć. Zawsze chciałem zbudować rower, liczę się z kosztami które tak czy siak będą spore nie ważne czy MID czy high cenowo pójdę ale myślę że ta satysfakcja może być tego warta
@Loszka2224: dużo zależy od tego jakie teraz masz części, w jakim są stanie i w jakim kierunku chcesz to przebudowywać. W starych rowerach do wymiany najczęściej są wszystkie części łożyskowane - stery, suport, łożyska w kołach. Napęd możesz zmienić na jakiś nowszy, podobnie hamulce. Ale musisz to dopasować do tego co masz.

Generalnie zadałeś pytanie w stylu - mam samochód, co w nim zmienić. Na to nie ma odpowiedzi.
@panato zdaje sobie z tego sprawę, też chciałbym się dowiedzieć jakie częściej powinienem na początek Zmienić co jest kluczowe a co nie( a chce wszystkie z czasem ) powoli zgłębiam temat jako hobby i odskocznię ale do tej pory zmieniałem sam sobie opony dętki i hamulce regulowalem także sporo przede mną w tej kwestii . Mam nadzieję że mnie miru szlachetny zrozumiałeś, na pewno chce cały set zmienić bo teraz mam jakieś
@Loszka2224: 10-11 rzędów to fajna sprawa, ale nie wiadomo czy założysz na istniejące koła (stare bębenki są generalnie na 7 do 9 rzędów, a te nowe na 10-11 i z rozpędu na niektóre kasety 12rz).

Deore M6000 to bardzo fajna grupa do mtb (z tych niedrogich), ale jeżeli to jest cross to niżej masz turystyczne Alivio i Acera, które wcale nie są takie złe. No chyba, że chcesz szosowo to ogarnąć