Wpis z mikrobloga

#komputery #informatyka #lenovo

Kupiłem stację dokującą IBM LENOVO 2505 do komputera Lenovo T61. Problem polega na tym że nie działają wejścia USB. Działa podłączona ładowarka i działa przycisk zasilania. Chodziło mi własnie o dodatkowe USB bo te w komputerze już się bardzo wyrobiły. Co może być przyczyną? Podpowiedź ze komputer działa cały czas offline ze względu na odcięcie na jakiekolwiek aktualizacje.
źródło: comment_1594384924FaViE891rQ9BXMgDIPRVr1.jpg
  • 8
zasilacz oryginalny Lenovo 90W

@sicknature: nie wiem jak w lenovo, ale w HP zasilacz oryginalny do laptopa - po podłączeniu tego samego laptopa przez stację dokującą "okazuje się za słaby" (co kończy się właśnie niedziałaniem w ogóle stacji dokującej, laptop się nie ładuje, ale zasilanie wykrywa itd...). Bo do stacji dokującej masz kupić specjalny mocniejszy zasilacz, który kosztuje w-uj pieniądza.
W hp da się to oszukać, zmieniająć wykrycie mocy zasilacza na
@sicknature: ta plastikowa ramka jest na sprężynkach jeśli ją wciśniesz (zapałką, przy wyłączonym laptopie) to zobaczysz czy piny błyszczą czy zaśniedziałe. tak jak pisze @hrumque na pewno jest tak w nowszych thinkpadach np P50, że potrzebny mocniejszy zasilacz, chociaż mój T440 działa przez stację na zwykłym. Zobacz na naklejce, jaka moc potrzebna. Nie pamiętam czy stacja sama sobie robi 5V z zasilacza, do zasilania usb, czy ciągnie z laptopa przez slot.