Wpis z mikrobloga

@arwena0724: ale wiesz, że parwo możesz psu wnieść na podeszwie buta? Niby prawdopodobieństwo niewielkie, ale jednak ( ͡º ͜ʖ͡º)
Nie czekałabym - psa możesz zabrać tam gdzie jest bezpiecznie, zwłaszcza jeśli możesz wpakować go w samochód. Jeśli jest super mały, to możesz rozważyć jakąś torbę/nosidełko.
@arwena0724: wołaj jak odpowiadasz, bo inaczej to nie ma sensu ¯\_(ツ)_/¯
No to tym bardziej - jak nie do końca masz na coś wpływ, to się tym do końca nie przejmuj. Socjalizacja jest bardzo ważna, zerknij sobie na złotą dwunastkę socjalizacji i wybierz to co możesz zrealizować, co jest najbardziej dostępne. Od siebie mogę podpowiedzieć, żebyś robiła to wszystko w ciągu dnia oraz po zmroku, no i wiadomo że to nie
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@arwena0724: z mojego środowiska, gdzie ludzie kupują rasowe, użytkowe psy za grube hajsy nikt nie przestrzega takiej ścisłej kwarantanny. Nie słyszałam o tym żeby komuś szczeniak od tego zachorował, czy zdechł.
Oczywiście social takiego szczyla jest pod zachowaniem środków ostrożność takich jak unikanie zasikanych trawników pod blokiem, czy obcych psów.
Jest też kwestia że szczeniaki o których mówię są z wypieszczone i wychuchane przez hodowców. Mam na myśli że są zdrowe,
@matra: masz racje moje niedopatrzenie. Oczywiście przeprowadzam z nią socjalizacje na tyle na ile mogę w mieszkaniu. Je z rożnych naczyń chodzi po rożnych powieszaniach, odwiedzamy znajomych, poznała już kilkoro dzieci. Doskonale zdaje sobie sprawę ze znaczenia i elementów socjalizacji. Jedyna moja wątpliwość dotyczy spacerów, bo tu są zdania bardzo podzielone. Weterynarz swoje a behawioryści swoje - mam pewność że jednemu i drugiemu zależy na zdrowiu pasa. (
@luk04330: ochrona ma to do siebie, że jeśli nie można z psem, ale wejdziesz ze szczeniakiem na rękach, albo z yorkiem, to nikt dupy nie otworzy xD
@arwena0724: osobiście bardziej ufam behawioryście niż weterynarzowi w takich kwestiach. Spokojnie dasz sobie radę ze wszystkim, lepiej robić coś małymi krokami, niż nie robić nic i trzymać psa w domu ;)
@arwena0724: jak dziewczyny piszą - na spokojnie, w mało uczęszczanych miejscach, żadnych psich parków, obcych psów, trawników, ale bez przesady, nie zamykaj się w domu :)