Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Pytanie do #mikrokoksy - z anonima bo się boje że mnie zjecie za tak głupie pytanie xD
Od pół roku (na oko) trenuje kickboxing - jestem całe życie suchoklatesem i obecnie waże 71kg przy 184cm wzrostu. Może zabrzmi to śmiesznie ale widze już jakiś progress jeżeli chodzi o moją sylwetkę, troszkę nabiera już "męskich" rys :)
Pomimo tego wciąż jestem "chudy" i mam troche kompleksy z tego powodu, chciałbym być większy i silniejszy - chciałbym wyglądać jak chłop xD a nie szczur.
Chciałbym do moich treningów kickboxingu dołożyć siłownie. Na necie jest multum jakiś poradników że idzie sie w tym pogubić.
Czy wystarczy jakiś FBW czy może lepsze będą wolne ciężary - od razu mówię że moje doświadczenie z siłownią i tematyką to zero.
Rozumiem że dieta to sprawa indywidualna, ale czy są jakieś generalne przykazania co do tego? Na jedzeniu czego sie skupić?
I czy brać jakieś białka/kreatyny czy to po dłuższym stażu na siłowni?
Prosze pamiętajcie że jestem żółtodziobem ( ͡° ͜ʖ ͡°) w skrócie - FBW czy Deadlift do kickboxingu żeby stać sie szerszy, wiekszy i nabrać masy.

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5ef3bc430db94d7506cde2e2
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Przekaż darowiznę

[==......................................] 4% (10zł/235zł)
Uzbieraliśmy już na 2 lat działania AMW!
  • 8
  • Odpowiedz
FBW czy może lepsze będą wolne ciężary

@AnonimoweMirkoWyznania: dobre FBW dla zupełnie początkującego na siłowni w szczególności będzie się opierać na wolnych ciężarach

ale czy są jakieś generalne przykazania co do tego? Na jedzeniu czego sie skupić?

@AnonimoweMirkoWyznania: skoro chcesz nabrać masy to nic innego jak dodatni bilans kaloryczny i odpowiedni dobór makroskładników. Policz sobie swój bilans, dobierz proporcje makro i voila.

I czy brać jakieś białka/kreatyny czy to po
  • Odpowiedz