Chciałbym zacząć przygodę z modyfikacją wody, ponieważ dotychczas warzyłem normalnie używając wody z kranu. Chciałbym potwierdzić to co przeczytałem, że podstawową modyfikacją która powinienem wykonać używając tej wody jest zrównanie poziomu mg/l HCO3(-) i SO4(2-), używając np. soli epsom. Ciekawi mnie w jaki sposób modyfikuje swoją wodę browar tenczynek, znajdujący się nie daleko ( ͡°͜ʖ͡°)
@MeowsAndStuff modyfikacja zależy od tego co chcesz osiągnąć. Inną wodę masz do jasnych piw, inną do ciemnych. Modyfikacja jest prosta, kiedyś coś tam nawet lekko tłumaczyłem : https://youtu.be/PmTLJVFUFfo
@MeowsAndStuff: na brewersfriend szukaj spisu parametrów wody dla różnych miast na świecie, gdzie są browary. Najprościej - do IPA siarczan wapnia, do stoutów węglan wapnia, do piw słodowych chlorek wapnia, ale to też nie jest do końca reguła.
#piwowarstwo #piwo
źródło: comment_1592741973V7t0x79SZAh1YuMri18qhW.jpg
PobierzModyfikacja jest prosta, kiedyś coś tam nawet lekko tłumaczyłem : https://youtu.be/PmTLJVFUFfo