Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Mirki ostatnio zadaje dużo pytam, czasem trywialnych, ale to wszystko dlatego że w internecie często nie mogę znaleźć konkretnych odpowiedzi. Tym razem nie wiem jak wygląda zasilanie bateryjne w uC (STM32). Wiem że po zaniku napięcia głównego zasilanie jest przełączane na bateryjne, ale jak podpiąć baterie? (Konkretnie chodzi mi o te baterie co są montowanie w płytach głównych komputerów). Czy taką baterię mimo wszystko podpiąć do głównego zasilania żeby cały czas była naładowana? W moim rozumowaniu to - do GND, + do zasilania bateryjnego w uC i VCC żeby ładować baterię.
#pcb #elektronika #arduino i trochę #programowanie bo embedded
  • 4
Wiem że po zaniku napięcia głównego zasilanie jest przełączane na bateryjne, ale jak podpiąć baterie?

@wielomian_nieokreslony: samo z siebie nie jest. Potrzebujesz ładowarki z funkcją power path management. Do tego bateria LiPo i nic więcej nie trzeba. Zainteresuj się partami z Texasa z serii bq.

Jeżeli chcesz zasilać z baterii typu primary cell (nieładowalnej) nadal potrzebujesz power path switcha. Inaczej narażasz się na nieokreślone zachowania w momencie samego przełączenia.

Chyba że