Aktywne Wpisy
D50000FFCD01 +1
Co zaczyna się na RZ i po cichu włada Polską?
Gluptaki +90
Ja pier…. powinna być możliwość auto czarnolistowania po grafice. Całe mirko zasrane zakrwawiona morda Holland. Nawet się znajdują idioci z tekstami „znacie jej adres”.
Tak idioci. Winny nie jest Łukaszenkio ani Putin. Kamiński i Błaszczak dwa kryształy od nadzoru straży granicznej i wojska co to przez 8 lat i trwającą wojnę nie dostosowali prawa ani nie zabezpieczyli granicy tylko #!$%@? hajs na płot który można pokonać lewarkiem. Nie jest winny kosiniak który
Tak idioci. Winny nie jest Łukaszenkio ani Putin. Kamiński i Błaszczak dwa kryształy od nadzoru straży granicznej i wojska co to przez 8 lat i trwającą wojnę nie dostosowali prawa ani nie zabezpieczyli granicy tylko #!$%@? hajs na płot który można pokonać lewarkiem. Nie jest winny kosiniak który
#odchudzanie #otylosc
@noHuman: jakim iq trzeba dysponować aby zaliczać się do obiektywnie inteligentnych ludzi
Trudno powiedzieć, nauka nie ma dobrej definicji inteligęcji a iq mierzy zdolność rozwiązywania testów na iq ;) (taki żart).
to jest "nota prawna" jak by Ktoś poświęcił te 90min na oglądanie i nie zrozumiał ;]
@cruc:
PS: jestem przekonany że uzależnienie od cukru i wysoka insulina są przyczynami otyłości
@noHuman: Jeśli insulina jest podawana komuś, egzogenna, to powoduje tycie. Endogennie produkowana nie, bo jest to system regulowany.
Tutaj problem leży w
Insulina endogenna i egzogenna działa dokładnie tak samo. system naturalnej regulacji może być zaburzony przez wiele czynników. od ogromnej ilości węglowodanów, przez przewlekłe stany zapalne, ciągle narażanie się na alergie i nietolerancje pokarmowe, a nawet stres to wszystko zwiększa ilość glukozy w organizmie a organizm automatycznie walczy z tym produkując coraz więcej insuliny.
@anonymous_derp:
Nie, chociażby z tytułu metody podania. Od endogennej nie dostaniesz np. zlokalizowanej hipertrofii tkanki tłuszczowej. Poza tym, podawane ilości są absurdalnie duże, w porównaniu z tymi, które są syntezowane wewnętrznie.
Co do podważania hipotezy weglowo-insulinowej:
- istnienie ludzi którzy jedzą mnóstwo węgli i nie tyją: "zmienność genetyczna" tak samo jak ludzie palący od nastolatka do 80siątki w dobrym zdrowiu ;]
- "diety ultraniskotłuszczowe odchudzają przynajmniej tak dobrze jak niskowęglowodanowe (w warunkach klinicznych)"
i dokładnie o te warunki kliniczne chodzi, jeśli Ktoś na diecie niskotłuszczowej nie wytrzymał
Jedną z tych grup są Amerykanie z XIX wieku. Otyłość to wtedy marginalny problem, mimo dużego udziału węglowodanów w diecie.
https://voxeu.org/article/100-years-us-obesity
z Filmem się zapoznałem choć nie wszystko zrozumiałem dużo biochemii i generalnie nie znalazłem sprzeczności z hipotezą węglowodanowo-insulinową.Ile wiem większość tkanek może spalać tłuszcz w mitochondriach ale wymaga do tego substancji pomocniczych robionych z glukozy, do tego wystarcza około 150-200g węglowodanów na dobę poniżej tej granicy organizm uruchamia awaryjny szlak metaboliczny czyli ketony.
hipoteza węglowodanowo-insulinowa dotyczy jak rozumiem w sporej części innego obszaru czyli jak insulina działa na mózg
Tej wersji hipotezy jeszcze nie słyszałem. Normalna wersja zakłada, że wysoki wyrzut insuliny po spożyciu węglowodanów wrzuca nadmierną ilość paliw do komórek tłuszczowych, przez co czujemy się zamuleni, głodni, i tyjemy.
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2686146
być może to słyszałem ale "zamuleni, głodni" to objawy za niskiego poziomu cukru, hasło: "hipoglikemia reaktywna"
co do tycia, insulina wpycha cukier do komórek, ale większość ma ograniczoną pojemność i w pewnym momencie zaczyna się bronić zmniejszając ilość receptorów insuliny, komórki
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
tkanka tłuszczowa produkuje jakieś substancje prozapalne a otyłość generalnie prowadzi do podniesienia wskaźników stanów zapalnych w organizmie. stany zapalne podnoszą poziom cukru a organizm wytwarza insulinę żeby poziom cukru obniżyć do normy.
(nie mam pod ręką na to badań, jak nie wierzysz mogę spróbować poszukać źródeł choć nie koniecznie bezpośrednich badań)
Nie. przedewszystkim obserwacja
Otyli mają podwyższone kwasy tłuszczowe w krwioobiegu: https://link.springer.com/article/10.1186/s12944-017-0551-1
Kwasy tłuszczowe stymulują wyrzut insuliny: https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-016-0119-5
Podaż tłuszczu powoduje produkcję insuliny, prawdopodobnie przez kwasy tłuszczowe: https://care.diabetesjournals.org/content/28/2/360
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
prawdopodobnie nigdzie ;) dobrze że nic takiego nie twierdziłem :P
Komentarz usunięty przez autora