Aktywne Wpisy
Kapitalista777 +217
Tylko 1 i 1/3kg mięsa na obywatela na miesiąc. To już robotnicy za komuny na kartki mieli po 3.5kg mięsa miesięcznie.
Niewiarygodne dokąd ten Świat zmierza.
#4konserwy #bekazlewactwa #patologiazewsi #jedzenie #ciekawostki
Niewiarygodne dokąd ten Świat zmierza.
#4konserwy #bekazlewactwa #patologiazewsi #jedzenie #ciekawostki
Poleci ktoś jakąś dobrą aplikacje na Androida (telefon), która pozwala odtwarzać muzykę z wyłączonym ekranem, a najlepiej bez teledysku (dane mobilne)?
#pytanie #youtube #technologia #aplikacje
#pytanie #youtube #technologia #aplikacje
Extra Special Bitter z homebeer.pl
- Viking Malt (Strzegom) pale ale - 2kg
- Strzegom monachijski II - 0,5kg,
- Viking Malt (Strzegom) Cookie - 0,1kg
- Chmiel Challenger granulat - 30g
- Chmiel Bobek - 15g
Zacieranie rozpocząłem w 8 litrach to daje okolo 3,1l na kg.Wsypanie partiami żeby nie było grudek itd - przyłożyłem sie do tego. 48 minut w 63C +- 1c. Następnie 10 minut w 65C i następnie 16 minut w 74c. Wygrzew do 82c i zacząłem wysładzanie.
Do wysładzania użyłem 9 litrów wody o temperaturze 75C. Osiagnąłem przez to 12 litrów o 15 BLG - i tutaj się pojawia problem bo się okazało, że mam dwa balingometry i były różne odczyty - w każdym razie dolałem dwa litry wody i po dolaniu było jakieś 14 litrów 10,5 BLG. Po odparowaniu jakoś wyszło 12,5BLG 12litrów.
Chmielenie: challenger 30 g od początku wrzenia (60 minut) i 15g bobka na ostatnie 5 minut.
Chłodzenie nie poszło najlepiej trwało to długo i udało mi się zbić do 26c (po jakiejś godzinie). Następnie wsadziłem brzeczke do styropianu plastikowego i zbiłem temperature do 18c (pomiar przez sonde przyklejoną do boku fermentora, zaizolowane folią srebrną i taśmą.
Filtrowanie chmielin za pomocą pończochy 15 DEN (xD) oczywiście wygotowanej i wymoczonej w oxi. Po odfiltrowaniu chmielin otrzymałem jakieś 10,5 litra - dosyć duża strata .
Koło 2 w nocy przez 5 min wzburzałem brzeczke zeby napowietrzyć i zadałem 7g drożdzy s-04 (uwodnione itd). Temperatura o 8 rano 14,5c (sposób pomiaru ten sam). Fermentacja ruszyła ale bardzo powoli. Mamy godzinę 13:20 temperatura brzeczki (mierzyłem przez sprawdzenie termometrem sterylnym) 14,5C. Póki co nie dokładam petów zeby temperatura wzrosła do 16c.
Jakie rady, co zrobiłem źle, co poprawić, co zmienić, co usprawnić. Liczę na konstruktywną krytykę.
#piwowarstwo
@srutownik
-w czym zacierasz?
-skalibruj balingometry na wodzie z kranu i wodzie z cukrem o znanym blg
-jeśli tylko masz możliwość, to zastanowiłbym się nad zacieraniem od razu 12 litrów. Przy takich ilościach to nie będzie jeszcze taki duży problem, a przyspieszysz cały proces.
-czym chłodzisz brzeczkę?
-w jakiej temperaturze dodawałeś drożdże?
-chyba najważniejsze - używaj starterów a nie uwodnionych drożdży,
Ja bym zacierał bez wysładzania tylko trochę gęstsze niż docelowo i potem dodał czystej wody.
Nawet poprawi. Efekt ekstraktu jest pomijalny, za to drożdże nie są tak zestresowane i ładniej fermentują. Tylko weź pod uwagę w obliczeniach że dolewasz litr płynu.
Jak chcesz być bardzo prawilny to możesz użyć
Dlatego właśnie używając sucharów robię mały starter i problem znika.
A niech Ci się trafi felerna paczka drożdży.
Nie rozumiem kompletnie tej obawy przed starterami na sucharach.
Wysładzanie na sens dlatego, że jest trochę wydajniejsze i wyplukujesz cukry których nie jesteś w stanie rozpuścić w tej ilości początkowej. Jak używasz 4+kg słodu to różnice są zauważalne, tutaj moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, więcej bawienia się w utrzymanie temperatury (bo przy