Wpis z mikrobloga

@jeron: Teoretycznie mają 30 dni na rozpatrzenie wniosku,w praktyce trwa to jednak nieco dłużej. Pomagałem dla znajomego to ogarnąć,to pierwsze świadczenie dostał w niecały miesiąc,a drugie już po tygodniu od czasu złożenia wniosku drogą elektroniczną.
@Creative3000: dobrze rozumiem? Złożyliście wniosek normalnie w urzędzie, a o kolejne świadczenie juz przez pue zus? I kolejne dostał po tym jak otrzymał pierwsze swiadczenie czy juz skladał zanim je otrzyamł?
@jeron: Pierwszy wniosek składał jego pracodawca też chyba drogą elektroniczną,chociaż tego nie wiem na 100%,bo go nie pytałem,a on zleceniodawcy też nie pytał.

Drugi wniosek kumpel składał już sam,jak wiadomo - poprzez pue zus. Wnioski złożone droga elektroniczną rozpatrywane są szybciej.I wiadomo wygoda,bo nie trzeba wychodzić z domu.

Tak,najpierw dostał pierwsze świadczenie w około 3 tygodnie od momentu jak pracodawca złożył wniosek,a drugi wniosek składał dopiero w momencie jak na stronie
@jeron: Tak,drugie świadczenie dostał,po tym jak otrzymał pierwsze. Innego wyjścia w tamtym momencie nie było,bo na stronie ZUSu nie było jeszcze wtedy wzoru drugiego wniosku RSP-CK. Drugi wzór pojawił się bodajże 6 maja,a jego pracodawca pierwszy wniosek składał pod koniec marca/początek kwietnia.

Zapewne 3 wzór o trzecie świadczenie pojawi się jakoś w czerwcu. Bo jak wiadomo,będzie można ubiegać się maksymalnie do 3 świadczeń,jeśli sytuacja materialna się nie poprawiła.