Wpis z mikrobloga

Siemanko, mam mały problem. Posiadam nowego laptopa w którym nie ma wejścia na mikrofon. I gdy chce pogadać na TSie to muszę wypiąć słuchawki bo inaczej mikrofon wbudowany w laptopie wgl nie reaguje. Czy jest opcja żeby dźwięk był w słuchawkach a żebym mógł gadać przez mikrofon wbudowany ? #laptop #laptopy
  • 14
@Szybkalada: Mimo to jest opcja, większość gniazd nie rozłącza fizycznie a jedynie sygnalizuje obecność słuchawek. Na linuksie do przejścia szybką zmianą w konfiguracji, na Windowsie nie wiem, ale podejrzewam, że tak łatwo nie jest.
@Szybkalada: W moim lapku też jest jedno gniazdo jack - combo. Jak podłączę słuchawki mogę wybrać czy podpinam słuchawki, mikrofon czy może słuchawki z mikrofonem. Normalnie gadam przez mikrofon wbudowany w lapka mając podłączone słuchawy.

Poszukaj może jakiejś aplikacji do obsługi dźwięku? Mam Asusa i mam "Realtek Audio Console"
@PanKracy582: @Szybkalada:

Czy jest opcja żeby dźwięk był w słuchawkach a żebym mógł gadać przez mikrofon wbudowany ?

Nie.

Jak nie? Oczywiście, że może mieć dźwięk na słuchawkach i używać jednocześnie wbudowanego w lapka mikrofonu. Co stoi na przeszkodzie? Sam tak robię ¯\_(ツ)_/¯
@PanKracy582: Czy aby na pewno ja? Zdajesz sobie sprawę, że OP pisze o mikrofonie wbudowanym w lapka, a nie w słuchawki (tak przynajmniej wynika z tego co napisał), tak? I to czy gniazda są osobne, czy też jest jedno zintegrowane - nie ma tutaj znaczenia.