Wpis z mikrobloga

Hej Mirki. Właśnie wyrzeźbiłem coś takiego. Jest to najprostsza możliwa płytka testowa do AtTiny2313 i podobnych.

Płytka wymaga posiadania programatora ISP (złącze poniżej procesora).

Zasilanie może odbywać się przez:

- Programator

- Gniazdo USB (wymagane załączenie zworki)

- Zasilacz zewnętrzny (co najmniej 7-8V)

Zasilanie sygnalizuje czerwona dioda przy porcie USB

W miejsce kwarcu można podstawić 3-pinowy fragment listwy precyzyjnej, aby był wymienialny

Na podwójną listę goldpinów są wyprowadzone PORTB 0..7 oraz PORTD 0..6 (sugeruje wstawić jedną listwę żeńską, jedną męską)

Dodatkowo obok gniazda programatora znajdują się po 3 piny masy i +5V

Płytka do termotransferu do ściągnięcia tutaj (600dpi) - http://i.imgur.com/sB6LL2s.png

Pytania, krytyka, komentarze mile widziane

#diy #elektronika #avr #atmega #mikroprocesory #programowanie #eagle
gorfag - Hej Mirki. Właśnie wyrzeźbiłem coś takiego. Jest to najprostsza możliwa płyt...

źródło: comment_uAbV6hAPF5jGta1KyaFWR5RU6zsZBBwt.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SScherzo: @laska0: Wszedzie jest LUB i ważna zasada BHP (brak zabezpieczeń na płytce) - tylko jeden sposób zasilania na raz!

Możesz więc zasilać z programatora (gry jest podłączony - niepolecane)

Z USB (podłąćż kabel i załącz zworkę)

lub z zasilacza DC (7-18V) - na płytce jest stabilizator napięcia, on wymaga aby napięcie na wejsciu było przynajmniej 2-3V wyższe niż nominalne (5V)
  • Odpowiedz
@laska0: Można, ale jak ma sie już jakieś zaplecze elektroniczne (zwłaszcza programator), to tą płytkę można zbudować <10zł i w łątwy sposób dostajesz oddzielny moduł z mikroklockiem zamiast ustawiania wszystkiego na nowo na breadboardzie za każdym razem
  • Odpowiedz
@gorfag: i przerzuciłbym ten przycisk od resetu w jakieś wygodniejsze miejsce na rogu płytki, ba tak ciężko będzie się przebijać paluchami przez kable. Masz jeszcze wystarczająco miejsca, by położyć stabilizator i dodać diodkę zabezpieczającą przed odwrotnym podłączeniem zasilania w gnieździe DC.
  • Odpowiedz
@miszczo997: Co masz na myśli mówiąc "pętla masy" ? zasilanie faktycznie mogłem puścić po lewej stronie, moje niedopatrzenie. To moja peirwsza płytka którą zaprojektowałem od A do Z, stąd błędy ;)
  • Odpowiedz
@gorfag: Przeanalizuj, którędy będzie płynął prąd kiedy będziesz zasilał płytkę z USB. Zobaczysz, że masa ma mocne przewężenie. Tu popłynie czasem nawet i pół ampera. Dodatkowo masz bardzo długą ścieżkę z plusem zasilania. Poprowadź ją po lewej stronie płytki. Możesz pominąć jumper na zasilaniu z USB - jeśli korzystasz tylko jako zasilanie to albo jest ciągle podłączone albo ciągle wyłączone.

Zobacz na coś takiego jak na zdjęciu - płytka kosztowała
A.....k - @gorfag: Przeanalizuj, którędy będzie płynął prąd kiedy będziesz zasilał pł...

źródło: comment_P0YP2tsS6PkXHfQ48Us7PESvSCv2PfJN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Analityk: @miszczo997 Mam taką płytkę, często korzystam, teraz chciałem się nauczyć projektowania w Eagle. W elektronikę się zagłebiam, żałując, że na studiach miałem tylko podstawy, którym wtedy nie poświęciłem uwagi. Czy poza sprawą zasilania są na tej płytce jakieś inne rażące błędy? Oraz czym jest owa "pętla masy", która miałaby źle wpływać na uC?
  • Odpowiedz
@gorfag: Płaszczyzny masy należy ze sobą łączyć tylko w jednym punkcie. Pętla masy to złamanie tej zasady. Wystarczy jak puścisz zasilanie po stronie stabilizatora. W ogóle to złącze ISP daj na górze - wszystkie piny jakie są Ci potrzebne są na górze. Wywalanie tego na dół to strata powierzchni na pcb.

http://elektronikab2b.pl/technika/19012-projektowanie-plytek-drukowanych-z-ukladami-typu-high-speed#.UhS_oawTC5w

Czytaj, czytaj, czytaj.
  • Odpowiedz
@Analityk: akurat tutaj nie powinna wpływać, ale następnym razem jak @gorfag będzie projektował coś innego np jakiś generator, wzmacniacz, czy inne analogowe ustrojstwo to lepiej o tym pamiętać i wytworzyć dobre nawyki.

PS fajny link podałeś.
  • Odpowiedz