Wpis z mikrobloga

Interesuje mnie ogrzewanie podłogowe na stropie drewnianym, robił ktoś coś w takim systemie? Chciałbym sobie takie coś położyć, na płytach osb szukam po necie są jakieś systemy, ale nie wiem jak to w praktyce zastosować, jest jakieś popularne rozwiązanie które kupię w każdym markecie?

#budowa #majsterkowanie #ogrzewanie
  • 2
@albertbranka: nie tak ważne "na czym" a raczej "co będzie na tym" (i jaką masz grubość dostępną do zrobienia tego stropu-podłogi). No i czym grzejesz - prądem czy ciepłą wodą?

Jak masz idealnie płaską podłogę (a nie kostropatą wylewkę) i chcesz kłaść na tym np panele/pseudodeskępodłogową/wykładzinę- to obecnie popularne są takie całkowicie cienkie płaskie maty grzejne, które powinny być raczej "folia grzejna" nazywane - gdzie ścieżka przewodząco-grzejąca jest w formie płaskiej,
hrumque - @albertbranka: nie tak ważne "na czym" a raczej "co będzie na tym" (i jaką ...

źródło: comment_1589566070OyUC7jX5zKNeP2jGvNWAt1.jpg

Pobierz
@hrumque: Chciałem to grzać z CO, prąd to chyba jednak drożej wychodzi. Ogólnie wygląda to tak, mam stary dom, strop betonowy, na tym piach legary w tym piachu i na legarach deski podłogowe. Chciałem wywalić wszystko do betonu, dać legary i osb, na to ogrzewanie. Nie chcę robić wylewki bo te moje stropy to jakością nie grzeszą i wolałbym nie obciążać. To jakiś piach z cementem i kamieniami polnymi co się