Aktywne Wpisy
dondon +121
Marciniak #!$%@?ł po całości. Spalony był wątpliwy, nie powinien przerwać tylko dać dograć i ewentualnie sprawdzić.
#mecz
#mecz
McBreed +28
zajebisty początek przygody z legią cudzoziemska, #!$%@? mnie z lotniska, bo zamykają o 23.
Teraz siedzę na ławce, przykryty pod jedną kurtka z wloskim milfem (dżentelmen), a dookoła jakieś arabskie dziewczęta, jakiś rusek i hindus XDD
bus do Paryża o 8 rano, zapowiada się ciekawie
#czujedobrzeczlowiek #nocnazmiana
Teraz siedzę na ławce, przykryty pod jedną kurtka z wloskim milfem (dżentelmen), a dookoła jakieś arabskie dziewczęta, jakiś rusek i hindus XDD
bus do Paryża o 8 rano, zapowiada się ciekawie
#czujedobrzeczlowiek #nocnazmiana
Hej,
Mam sprzęt do pracy o poniższych parametrach:
- Obudowa do komputera Fractal Design Define R5 Black Pearl USB3.0
- Płyta główna Socket AM4 ASUS PRIME X370-PRO (3xPCI-EDDR4 USB3.1/M.2)
- Procesor AMD Ryzen AMD Ryzen 7 1700X3.4GHz
- Karta graficzna Palit GeForce GTX 1080 GameRock Premium Edition 8GB GDDR5X 256 Bit
- Pamięć RAM DDR4 Corsair 16GB 3000MHz Vengeance LPXRed CL15 (2x8GB)
- Dysk SSD GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO
- Dysk HDD WD2TB 7200obr. 64MBBLACK
- Zasilacz komputerowy Be Quiet 600W Pure Power L8
- Wentylator do komputera be quiet! Silent Wings 3 140mm PWM
- Chłodzenie procesora be quiet! Pure Rock
Chciałbym go zmodernizować, ale zastanawiam się czy ma to sens bo nie będzie to niezbędny zakup, choć na pewno zwiększy wygodę pracy.
Nie do końca jestem pewien wyboru części i martwię się też czy zasilacz nie będzie miał problemu - zakładam, że po czterech latach już wydajność mu trochę spadła.
Myślałem o zakupie:
- Pamięci RAM - raz jeszcze tego samego zestawu
- Dysk SSD - 512GB/1024GB dla aplikacji i może części danych. Czy zauważalna będzie dla mnie różnica montażu dysku
pod PCI zamiast pod złącze SATA? Z tego co się orientuję nie powinno być u mnie problemu z takim podłączeniem?
- Dysk HDD - 2048GB - 8192GB - była jakaś afera z WD zdaje się. Mogę dalej bezpiecznie brać u nich wersję Black czy coś się pozmieniało i nie ma to już sensu?
Dzięki za wszelką pomoc i uwagi :).
@wacek_1984: Akurat procesor służy i więc nie planuję go wymieniać :), brakuje mi prędzej przestrzeni magazynowej i może ramu.
- 2x ten sam ram, lub zaszalej i kup jakiś progejming
- ssd na m.2
- i 2-3 hdd na jakieś 2-4TB i może starczy ;)
Zasilacz da radę, to dobry sprzęt
A czy powinienem się przejmować wyborem kości na dla SSD? Są jakieś marki które lepiej kupić a których unikać?
Czy podłączenie SSD pod m.2 wprowadzi różnice w moim życiu?
Czy Western Digital to wciąż dobry wybór?
Uf! To mnie martwiło :), dzięki!
Ad.1 - Panie, dużo modeli jest, ogólnie wszystko rozbija się o kasę (np Samsung 970 to już topka, ale taki Crucial MX500 też jest spoko)
Ad2. Ja tam nie zauważyłem różnicy wydajnościowej, a przesiadłem się z GoodramIridium 250GB SATA, może system wstaje te 1s szybciej, ale ja nie pracuję na programach wymagających szybkiego o/z
Ad3. WD Red, Toshiba P300, no i serie enterprise, ale te są dużo droższe
O mamo, ale dyski staniały :o, to nawet warto zastanowić się nad 1TB...
Heh :D. Właśnie
Ad2. A co za problem klona na ssd na m2 zrobić?
Ad3. No to jest typowy hdd na dane, o ile pamiętam mają tylko 5.4k obrotów, jak chcesz już kozaki to weź 2x 1TB SSD ;]
Nie mam pojęcia, chyba akurat nigdy nie robiłem :)
A! Fakt, obroty mnie zasmuciły wtedy! To by było jakieś wyjście, w sumie dwa te Cruciale lub jeden 2TB...jest to jakaś myśl, dzięki za protip!