Wpis z mikrobloga

Jako dziecko często się zastanawiałem, jak potężny kraj jakim była Rzeczpospolita Obojga Narodów mógł zmienić się w takie mizerne resztki u schyłku XVIII wieku. Szokowało mnie to, że wąska grupa ludzi u władzy przez tyle lat systematycznie niszczyła dorobek poprzednich pokoleń.

A teraz patrzę na ostatnie pięć lat i już wiem. Faktycznie niezła ta szkoła z TVP. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#polityka #przemyslenia
  • 7
@imateapot: Wybacz, ale wskaźnik tego, jak przeciętna osoba ocenia swoje warunki bytowe za pomocą jednego z trzech prostych określeń niczego właściwie nie dowodzi w tym kontekście.
@bowlman: wziąłem pierwszy z brzegu. Jak wejdziesz na dochód rozporządzalny gospodarstw domowych to masz podobnie. Pensje rosną szybciej niż inflacja, a do tego dodatkowo doszły transfery socjalne.
@imateapot: Już w lutym tego roku realny wzrost dochodów zaczął się kurczyć ze względu na wysoką inflację. Masz oczywiście rację co do tego, że polskie społeczeństwo się bogaci, ale nie zmienia to faktu, że mogłoby szybciej. No i to jeden z niewielu sukcesów rządu, wywołany raczej światowym wzrostem gospodarczym niż ich działaniami. Teraz to i tak bez znaczenia, bo wirus wszystko zmieni.

A mamy jeszcze i przede wszystkim fatalną politykę międzynarodową,
@bowlman: co do gospodarki. Teraz będzie kryzys, ale zarówno KE jak i MFW prognozują, że Polska będzie w czołówce państw UE, które najszybciej wrócą do poziomu z przed kryzysu.

Co do polityki międzynarodowej, to cóż. Można by było lepiej, ale też tragedii nie ma. Oczywiście wolałbym, aby Polska była podmiotem na arenie międzynarodowej, ale bez broni atomowej zwyczajnie nie ma na to szans. Nie z naszą geografią.

Skłócone społeczeństwo to nasze
@imateapot: Nie mogę się z Tobą zgodzić. Zmieniliśmy drastycznie wizerunek - z kraju wchodzącego do wspólnoty europejskiej staliśmy się politycznym pariasem. Bliżej nam do Węgier czy Rosji w ocenie Zachodu niż do Czech.

Co do skłócenia - również nie mogę się z Tobą zgodzić. To pierwszy raz od upadku komuny, kiedy telewizja publiczna została zamieniona w maszynę rażenia bezpośrednią propagandą. Kolejne grupy społeczne są obierane na cel i niszczone. To ewenement.
@bowlman: w polityce zagranicznej nie chodzi o to, aby nas lubili i klepali po plecach, tylko aby realizować nasz interes narodowy. W czasach kiedy "nas lubiano" jakoś budowa Nord Stream została ukończona, a próba jej zablokowania skończyła się dla pani komisarz Bieńkowskiej 27:1 (Ci co ja tak wychwalali zagłosowali przeciw). Obecnie nas nie lubią, ale Nlbudowa Nord Stream 2 stoi i nie wiadomo kiedy będzie wznowiona. O ile kiedykolwiek zostanie wznowiona.